Kommunerna tar över hemsjukvård

Vid årsskiftet flyttas all hemsjukvård i länet över från landstinget till kommunerna. Det är länets kommuner och landstinget överens om.

Västervik2007-09-22 00:25
Frågan har diskuterats i flera år och i går, fredag, skrev politiker och tjänstemän slutligen under en avsiktsförklaring om att genomföra förändringen. Formellt återstår nu för politikerna i de olika kommun- och landstingsförsamlingarna att fatta beslutet om själva genomförandet.
- Men det råder en bred politisk samstämmighet i landstinget. Och frågan är väl förankrad även i kommunerna, berättar landstingsrådet Anders Henriksson (s).

Kommunaliseringen innebär att all vård som utförs i hemmen numera kommer att bli kommunernas ansvar. Ungefär 16 000 patienter berörs av förändringen.
Samtidigt påverkas ungefär 500 anställda inom landstinget. Exakt hur deras tillvaro kommer att se ut efter övergången, är inte klart.
- De som jobbar heltid inom hemsjukvården kommer att erbjudas anställning inom kommunerna i stället. De deltidsanställda kommer att uppmanas att söka tjänster inom kommunerna, och de kommer också att ha förtur till dessa tjänster, säger landstingets informationsdirektör Leif Knutsson som tror att det kommer att bli ett pussel att få allt att gå ihop.
- Det är ju också osäkert hur många som kan tänka sig att byta arbetsgivare, säger han.
Anders Henriksson tror dock inte att någon behöver oroa sig för att bli arbetslös.
- Vi har klarat den här typen av omställningar tidigare utan att det blivit så. Och väljer man att inte fortsätta inom kommunen så är landstinget ständigt i behov av kompetenta medarbetare.

Förändringen görs främst för patienternas skull. Vinsten är att den som behöver vård, omsorg eller rehabilitering får en enda organisation att vända sig till. Man slipper hålla reda på om det är kommunen eller landstinget som ansvarar för just den vård man själv behöver.
Även för skattebetalarna är nyordningen en fördel då en organisation i stället för två kan ge effektivitetsvinster och göra det lättare att hushålla med skattebetalarnas pengar.

Ändringen finansieras med hjälp av skatteväxling där 25 öre av landstingsskatten tas bort och i stället läggs på den kommunala skatten. Totalt förs nästan 100 miljoner kronor över från landstinget till länets kommuner.
Läkarnas ansvar för hemsjukvården kommer att ligga kvar i landstingets regi även efter förändringen och deras medverkan inom den kommunala hälso- och sjukvården kommer att regleras via speciella avtal. Däremot kan distriktssköterskeverksamheten komma att förändras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om