Kommunerna behöver djurskyddsinspektörer
Bönderna anser sig ha tagit sitt ansvar fullt ut.
Foto: HANS BRANDIN Lantbrukarna i Västerviks kommun har tagit sitt ansvar fullt ut i den här frågan, säger Håkan Lundgren, Gamleby, ordförande i LRF:s kommunorganisation. Taxan har just höjts och vi kan inte betala mer, vi betalar vad det kostar för vårt vidkommande.
Foto:
Länsveterinär Jörgen Wehre vid länstyrelsen säger till P4 Kalmar att länet i snitt har en resursbrist på 40 procent, men i vissa kommuner är bristen 70 procent.
För att påverka politikerna ska nu inspektörerna lämna över undersökningen till kommunerna och få de ansvariga att förstå allvaret i situationen.
- Det finns tre djurintensiva kommuner i länet; Kalmar, Västervik och Borgholm, säger Nils Rydström, miljö- och hälsoskyddskontoret i Västervik. De här tre kommunerna har större resursbehov än övriga. Men det är inget specifikt för Kalmar län, situationen är i stort sett den samma i hela landet.
Västerviks kommun har förstärkt djurskyddsinspektionerna och finns tre inspektörer, förutom Nils Rydström är det Elisabeth Karlsson och Charlotte Holmström.
- Vi har cirka 700 objekt att granska, berättar Nils Rydström. En gång tidigare har vi gått igenom alla djurhållare som har fler än tio djur. Tanken är att vi ska "hinna runt" vart tredje år.
I Västervik betalar alla djurhållare, med mer än tio djur, en årlig avgift.
Avgiften täcker 65 procent av kostnaden för alla djurskyddsinspektioner, resten tas via skattsedeln.
Den som har tio djur betalar cirka 400 kronor och har man 400 djur så är avgiften cirka 3000 per år. Men när inspektionen sker så tittar man både på djurskydd och miljöskydd så det tillkommer en annan taxa och det innebär att djurhållaren betalar ungefär dubbelt mot vad själva djurskyddsinspektionen kostar.
- Djurhållningen i Västerviks kommun är ganska bra, säger Nils Rydström. Självklart finns det undantag, men de är sällsynta.
En växande grupp är hästägare, de är många och svåra att få tag på eftersom de inte finns i några register. Men inspektörerna försöker luska reda på vem som håller hästar för att kunna kolla att lagar och regler efterlevs.
Håkan Lundgren, LRF:s kommunorganisation:
- Vi lantbrukare kan inte betala mer, taxan har just höjts av fullmäktige i december. I den här kommunen har vi tagit vårt ansvar som lantbrukare fullt ut. Vi betalar vad det kostar att inspektera på lantbruken, det som går på skatten är inspektioner där avgifter inte kan tas ut, exempelvis när det gäller sällskapsdjur som behandlas illa och där det inte finns några utsikter att få in pengar.
Miljö- och hälsoskyddskontoret hade ett informationsmöte i Gamleby under torsdagskvällen där ett 20-tal djurhållare deltog. På mötet informerade inspektörerna om gällande lagar och om hur inspektionen kommer att gå till. Under januari, februari ska man granska djurhållarna i Gamleby församling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!