Kommuner spår färre anställda
Inga planerade neddragningar i Västervik.
- Jag har inte fått frågan, men vi planerar inga neddragningar bland fast anställd personal, säger Börje Claesson, personalchef på Västerviks kommun.
Däremot kan det bli aktuellt att se över användandet av vikarier.
- Det är det första som händer vid ett ansträngt budgetläge. Till exempel kan man få klara första sjukdagen utan vikarier.
Det drabbar naturligtvis kvarvarande personal, särskilt i den personalberoende verksamheten som barn- och äldreomsorg. Där är det upp till enhetscheferna att avgöra vad pengarna ska räcka till.
- Inom barnomsorgen tar man in vikarier i den mån varje förskolechef bedömer det möjligt, säger Monica Westerberg, personalsekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen.
Enligt Börje Claesson upprättas alltid ett dokument som beskriver konsekvenserna inom personalens arbetsmiljö. Man måste göra en avvägning av hur kvarvarande personal drabbas innan man fattar beslut om att dra ned på vikarier.
-Besparingen kanske inte blir så stor som man hade tänkt sig. Man kan ju få högre kostnader i form av ökad sjukfrånvaro, säger Börje Claesson.
Äldreomsorgen har tagit in många vikarier under sommaren för att klara verksamheten trots den ordinarie personalens semestrar. Enligt Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen, kommer det inte att finnas jobb till alla vikarier under hösten.
- Vi håller kvar vIKARIER som har utbildning och tar in dem vid behov. Men vi måste vara restriktiva. Det handlar om att planera verksamheten bättre och göra en avvägning i varje enskild situation.
Börje Claesson poängterar att allt man gör i kommunen är service till medborgarna, och alla neddragningar får konsekvenser för kommunens invånare.
- Det gäller att balansera. Frågan vi måste ställa oss är vilken personal, både när det gäller volym och kompetens, som är den optimala för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag, säger Börje Claesson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!