Åtta av tio personalchefer i kommuner och stadsdelar tror att det kommer att bli svårt att rekrytera medarbetare inom de tekniska områdena de närmaste åren, enligt färska siffror från fackförbundet Vision. Få utbildar sig till tekniker och ingenjörer, vilket gör att tillgången på arbetskraft är begränsad. Konkurrensen från det privata näringslivet är hård.
Västervik är inget undantag - tvärtom.
- Nackdelen för oss är att vi har ett eget arbetsmarknadsområde. Problemet är att det är svårt att pendla in hit. Hit måste man flytta, säger Per Allerth, vd för Västervik Miljö & Energi.
Att flytta är inte alltid så enkelt. Ofta finns en familj med i beräkningen - en partner som också behöver ett jobb, och barn som behöver byta skola.
- Vi försöker hjälpa till så mycket som möjligt, säger Per Allerth.
Varför är det så få som utbildar sig till tekniker och ingenjörer?
- Jag tror att det har att göra med den allmänna synen på vilka yrken som är populära. Ett tag skulle alla bli journalister, ibland vill alla bli kockar. Va-branschen har inte varit så attraktiv. Men med den nya miljöinriktningen har vi attraherat fler kvinnor, vilket är positivt. Mixen av både män och kvinnor i en yrkeskategori tillför mer än man tror.
Men faktum kvarstår. Det kommer att bli svårt att rekrytera såväl tekniker som ingenjörer de närmaste åren. Kanske kan en lösning bli att ta in ingenjörer från andra länder, vilket redan sker i en del större städer.
- Det är ingen omöjlighet, i och med globaliseringen. Utländska ingenjörer är intressanta, vi kan till exempel titta på Tyskland, England och Balkan. Det är positivt. Mångfald berikar.
När det gäller löner tror inte Per Allerth att kommunen kommer att kunna konkurrera med det privata näringslivet. Men det är inte heller det viktigaste, menar han.
- Lönen är inte avgörande när man byter jobb, och det är inte det vi lockar med heller. Det vi kan locka med här är den vackra skärgården och fin natur.