Kommuner får kritik för bristande säkerhet
"De har inte ens tänkt på riskerna i samband med skolskjutsar," säger vd på NTF.
Foto: ANNA PAULSON I Södra Sandby i Lunds kommun har en ordentlig fålla byggts för att slussa eleverna av bussen på ett säkert sätt.
Foto:
- Om ingen förändring sker kommer vi att drabbas av många fler dödsolyckor, säger Monica Öhman, vd för organisationen NTF.
NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) har gjort en riksomfattande undersökning av riskerna i samband med skolskjutsar. NTF lät sina länsförbund undersöka förhållandena i 62 kommuner.
Resultatet var nedslående.
I fem av sex kommuner förekommer det att barnen släpps av på fel sida vägen av sin skolskjuts. Det gäller såväl 50-, som 70- och 90-vägar.
- Vi är inte särskilt överraskade. Vi har länge hävdat att läget är så här illa, säger Monica Öhman.
Just nu är det ett stort fokus på trafiksäkerhet i samband med skolskjutsar. Bakgrunden är att tre tragiska dödsolyckor samt ytterligare ett par allvarliga olyckor inträffade under en kort period i höstas i samband med skolskjutsar. Infrastrukturminister Ulrica Messing bjöd in aktörer till ett möte i december för att diskutera frågan och Vägverket fick i uppdrag att ta fram förslag.
Nyligen lades dessa förslag fram. Huvudpunkten är att hastigheten ska sänkas till 30 km/tim vid busshållplatser i samband med av- och påstigning. Regeln ska testas i ett antal kommuner, bland annat Linköping, fram till 2007 då regeln troligen införs i hela landet.
Dessutom ska en översyn av hållplatserna ske, en tydligare kvalitetssäkring i upphandlingen föreslås samt ett förtydligande av ansvar och roller i samband med skolresorna.
Särskilt de sista punkterna tycker NTF är viktiga.
- Problemen med att barnen släpps av på fel sida vägen har ökat i takt med att kommunerna allt oftare låter barnen åka med vanlig linjetrafik till och från skolan, säger Monica Öhman.
- Jag tror helt enkelt inte att kommunerna har tänkt när de gjort sin upphandling. De har inte ens funderat på att den här typen av risker finns.
Vilket också var orsaken till att NTF gjorde sin undersökning. I de 62 kommunerna åkte NTF-medlemmar helt enkelt efter linjebussar med skolbarn och fotograferade och noterade. Ett digert arbete.
- Men det är så man måste göra. Det finns heller inga enkla lösningar på problemet, inga tekniska lösningar som fungerar överallt. Kommunerna måste helt enkelt kartlägga varje skolskjuts som sker med linjetrafiken för att hitta lösningar just där problemen finns.
Undersökningen visade tydligt att upphandlingar som görs enbart med skolbarn, alltså den mer traditionella skolskjutsen, generellt är mycket säkrare. Samtidigt finns en tydligt tendens att allt fler skolresor sker med kollektivtrafiken. Om fem år beräknade 12 av de 62 kommunerna att lägga över mer skolresor på linjetrafiken.
- Det är viktigt att kommunerna får upp ögonen för problemet. Vi har länge krävt att kommunerna ska ha en tydligare kvalitetssäkring av skolresorna. Det är redan i upphandlingen som man måste försäkra sig om att barnens resor är säkra.
I dag omfattas nämligen inte barn som åker med ordinarie linjetrafik av skolskjutsförordningen. Den gäller enbart för särskilt upphandlad skolskjuts.
- Men det är ändå kommunen som har ansvar för barnens färd till och från skolan, oavsett om det sker med linjetrafik eller särskilt skjuts. Om inte något görs nu kommer vi att drabbas av fler dödsolyckor med skolbarn. Och det är bara ren tur att inte fler har hänt, säger Monica Öhman.Fotnot: Hela listan på kommuner som ingick i undersökningen finns på NTF:s hemsida: http://www.ntf.se/tidning/default22978.asp. Västerviks kommun har inte granskats i denna studie.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!