Kommunens webbplats otillgänglig

Riksdagen bestämde år 2000 att Sverige ska vara tillgängligt för alla medborgare. Det innebär bland annat att samhällsinformation bör finnas på lättläst svenska.Västerviks kommun saknar lättillgänglig information på sin webbplats.

Västervik2010-12-15 07:38

Få kommuner lever upp till kravet att vara tillgängliga för den fjärdedel av befolkningen som har lässvårigheter. Bara 77 av landets 290 kommuner har ett eget webbrum med information på lättläst svenska på sin webbplats. Det visar en kartläggning av Centrum för lättläst.

- Vi ser en utveckling där allt mer av kontakten mellan medborgare och kommun ska ske via webben. Men som det ser ut i dag är språket alldeles för svårt och strukturen för rörig för att informationen ska fungera för alla, säger Bror Tronbacke, direktör på Centrum för lättläst.

Västervik tillhör en av de kommuner som inte anses ha information på lättläst svenska på sin webbplats. Det är endast Borgholm och Emmaboda som uppfyller kraven i Kalmar län.

- Vi håller på med ett webbprojekt och står inför upphandling av plattform nu. Vi kommer att utgå från lösningar från funkanu.se (företag inom området tillgänglighet) och kommer att bli mer tillgängliga med både lättare läsning och ljud, säger Eva Grönwall, informationsstrateg på Västerviks kommun.

- Vi hoppas att tidsplanen håller och att den nya webbplatsen blir klar i juni. Det är ett prioriterat ämne, tillägger Grönwall.

Antalet kommuner med en lättläst länk på sin startsida har ökat, men majoriteten saknar fortfarande lättläst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om