På fredagsmorgonen kom ett pressmeddelande från Västerviks kommun där man slog fast att utredningen gällande förra veckans larm om missförhållanden på ett äldreboende var färdig. Kontentan av meddelandet var att man släpper alla misstankar om att oegentligheter ska ha förekommit.
– Vi har inte kunnat påvisa att något hänt som har drabbat de som bor på boendet. Det finns ingen grund som vi har kunnat hitta i utredningen över att någon farit illa. Det är väldigt skönt. Vi har gått till botten med det här och tagit det på allvar, säger Joakim Nyman, tillförordnad socialchef i Västerviks kommun.
Nyman berättar att man gjort utredningen genom att intervjua samtliga berörda i den aktuella arbetsgruppen på boendet. Medarbetarna har intervjuats enskilt, och i vissa fall flera gånger.
Misstankarna var alltså helt obefogade?
– Ja, det finns inga allvarliga missförhållanden som ligger till grund. Medarbetarna som har intervjuats har haft adekvata och trovärdiga förklaringar på allt som har misstänkts. Sedan kan man väl säga att man förstår varför anmälningarna har dykt upp, svarar Nyman och fortsätter:
– Ett exempel på det är att det misstänktes att medarbetare inte svarade på larm. Utredningen har visat att man visst har gått på alla larm, men att man gjort fel tekniskt när man har kvitterat larmen, då vi har ett nytt larmsystem. Grunden till misstankarna är alltså att det blivit fel tekniskt, så att det har ser fel ut på larmlistor.
Vad var det mer man anmälde?
– Jag kan ta ett exempel till. Det finns rörelselarm hos boende som ska larma om man till exempel ramlar. Man trodde att personal vände på de här larmen, så att de inte skulle ge utslag om något skulle hända. Men även där hade det blivit missförstånd, man hade vänt på larmen när man varit inne och jobbat hos den boende för att larmet inte skulle gå ut till övriga kollegor. När man sedan varit färdig har man vänt tillbaka larmet igen. Så det har hanterats rätt, det är bara att man i anmälan inte förstått det riktigt.
Nyman menar att man genom den utredning som gjorts blivit uppmärksammad på saker som inte fungerat så bra, som man nu kan ändra på.
– Det har visat sig att det är väldigt många som har rörelselarm, och det är egentligen bara meningen att man ska ha ett sådant när man inte är så rörlig. Det har inte alltid diskuterats i teamen vilka som ska ha larmen, och det är något vi kan ta lärdom av, säger han.
– I höst ska vi följa upp att åtgärderna efterföljs, det är mindre detaljer som hur man hanterar larmsystemet. Sedan är det en del kring samarbetsfrågor.
Finns det brister i kommunikationen mellan olika medarbetare på boendet?
– Ja, man kan väl säga att det är en sak vi uppmärksammat i utredningen. Vi behöver jobba med samarbetet i just den här arbetsgruppen.
Joakim Nyman säger att anledningen till att man reagerade så starkt på misstankarna, var att det hade varit mycket allvarligt om de hade visat sig stämma.
– Vi agerade så kraftfullt och snabbt som vi gjorde, för att ta bort den eventuella bristen.
Är den tredje personen tillbaka i tjänst på boendet nu?
– Ja.
Hur har de tidigare misstänkta medarbetarna reagerat på utredningen?
– Det kan nog vara individuellt, men det är klart att det har varit en tuff tid för många. Det kan man ju bara beklaga såklart, det är olyckligt. Samtidigt, kommer det fram sådana här uppgifter måste vi ta dem på allvar. Sedan är det synd om det skapar oro.