Kommunens svar på kritiken: "Jobbar med attitydproblem"

"Esters upplevelse är naturligtvis att beklaga, den kan vi aldrig ta ifrån henne", säger tillförordnade socialchefen Vivi-Ann Blomqvist.

Vivi-Ann Blomqvist är tillförordnad socialchef på Västerviks kommun.

Vivi-Ann Blomqvist är tillförordnad socialchef på Västerviks kommun.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2021-08-15 18:00

Otryggheten och personalomsättningen som enligt Ester, 80, kom med den omorganisering som skedde inom hemtjänsten i april, är sådant omorganiseringen egentligen syftat till att motverka. Det menar Vivi-Ann Blomqvist, tillförordnad socialchef på Västerviks kommun.

– Syftet med omorganiseringen var att få till små arbetsgrupper om cirka fem personer, och ett tätt kontaktmannaskap. Det blir då en maktförskjutning – från det att en biståndshandläggare ska bestämma hur mycket tid ett besök får, till det att brukaren och dess kontaktperson bestämmer det, säger Blomqvist.

Vivi-Ann Blomqvist säger också att flera av de händelser Ester vittnar om inte är okej.

– Esters upplevelse är naturligtvis att beklaga, den kan vi aldrig ta ifrån henne. Men jag tänker att det kan vara så att det inte hade satt sig helt med rekryteringen. Det tar lite tid för nya arbetssätt att sätta sig hos personalen. Om det har varit kontinuitetsproblem ska vi kolla till det och det är jättebra att hon har rapporterat det, säger Blomqvist och berättar att man jobbar med kvalitetsuppföljningar.

undefined
Vivi-Ann Blomqvist säger att det går att lämna synpunkter på hemtjänsten på ett vanligt papper. "Man ska veta det, så man inte tror att det är besvärligt", säger hon.

Besök av trettio olika personer under en dryg månad i pandemitider, var det rimligt?

– Nej, har det varit så är det naturligtvis inte rimligt. Det är ju det som omorganiseringen ska fånga.

Personen vi pratat med vittnar om en känsla av otrygghet, samt att hon tvingas instruera gång på gång – ska det vara så när man får hjälp?

– Nej, och det är också därför vi gjort den här omorganiseringen, för att skapa de små arbetslagen.

En kontaktperson som frågar sin brukare om hon inte kan gå ut med soporna själv när denne ber om hjälp, är det en attityd en kontaktperson bör ha?

– Det är klart som sjutton man tar med soppåsen när man går. Vi jobbar med attitydproblem, och vi har också en värdegrund som säger att vi ska vara empatiska.

Om en brukare ringer och begär att en särskild person inte ska få komma till hen något mer, borde man inte följa upp detta så att man kan åtgärda ett eventuellt problem?

– Får vi kännedom om det så följer vi naturligtvis upp det. Sedan vet man inte vem som har svarat i det här fallet, svarar Blomqvist och tillägger:

– Allt man skriver i synpunktsblanketten registreras, och så jobbar vi med det. Det går också att skriva och lämna in synpunkter på ett vanligt papper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!