Kommunens satsning kan bli Västervik Framåts fall

Kommunen ska ta ett större ansvar för näringslivsfrågor, och inte handla upp så mycket tjänster från Västervik Framåt. Det kan göra att Västervik Framåt behöver läggas ned.

Kommunalråd Harald Hjalmarssons (M) svar på frågan om hur han ser på att Västervik Framåt kan behöva läggas ned är att kommunen inte utgår från att bolaget ens vinner upphandlingen av besöks- och marknadsföringstjänster.

Kommunalråd Harald Hjalmarssons (M) svar på frågan om hur han ser på att Västervik Framåt kan behöva läggas ned är att kommunen inte utgår från att bolaget ens vinner upphandlingen av besöks- och marknadsföringstjänster.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-03-29 11:30

Om uppdragen från kommunen minskar i alltför stor omfattning finns det en risk att verksamheten i Västervik Framåt blir för liten för att verksamheten ska kunna drivas framåt. Det skriver Västervik framåt i ett utlåtande om utredningen av hur ett kommunalt framtida näringslivsarbete ska se ut. 

Kommunen vill driva fler näringslivsfrågor i egen regi istället för att handla upp dem. Dels är det för att näringslivet lättare ska kunna nå kommunkoncernen, och dels för att företagsperspektivet lättare ska inkluderas i kommunens övriga arbete: i allt från sophämtning till barnomsorg. 

Kommunen vill dock fortsätta upphandla bland annat besöks- och marknadstjänster. Det gäller till exempel samordning av event och marknadsföring. 

Vad tänker ni om risken att VF läggs ner? 

– Vi kan inte spekulera i vem som kommer vinna upphandlingen, svarar kommunalråd Harald Hjalmarsson (M). 

Han konstaterar bara att en upphandling görs i konkurrens och att det inte är säkert att VF vinner upphandlingen. I övrigt vill han inte kommentera att risken för att VF skulle tvingas lägga ner.

VF skriver att 30-40 procent finansieras av medel som inte kommer från kommunen. Hur ska kommunen kunna säkra upp de här 30 - 40 procenten utan att höja skatten? 

– Det här är ju parter som fortsatt kommer vara intresserade av att jobba med näringslivsverksamhet, som Almi och Tjustbygdens sparbank. Jag känner mig trygg med att de kommer vara med i matchen även framöver, säger Ulf Nilsson, (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Kommunstyrelsen har nu beslutat att upphandling av besöks- och marknadstjänster ska påbörjas. Oppositionen (S, C och V) tyckte att mycket i kommunens nya näringslivsarbete, som ska sjösättas 1 januari 2024, behöver förtydligas, men fick inte gehör för sina tilläggsyrkanden. 

Vi har sökt Västervik Framåts vd Thomas Eriksson. Han har återkommit i ett mejl. Där skriver han det är positivt att kommunen vill satsa på näringslivsfrågor, men att beslutet är inte är supertydligt. Det har skapat förvirring och oro bland Västervik Framåts 13 anställda. Just nu är det svårt att bedöma hur de kommer att påverkas.

Eriksson lägger till att han ändå är fortsatt positiv eftersom kommunen sagt att mycket av det operativa arbetet kommer att upphandlas.

– Då är så klart Västervik Framåt den bästa partnern, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!