Westlund är lärarutbildare och lektor i läs- och skrivutveckling. Hon pratade i Ellen Key-skolans aula om just lärande i relation till läsande och skrivande.
Samordnare Helen Palmén berättar att man bjudit in Westlund som en del i arbetet med att utveckla kommunens undervisning. Ett 40-tal lärare var på plats under dagens andra föreläsning, medan fler deltog digitalt via länk.
En av dem som satt i publiken är Sara Massoud, lärare i engelska och svenska som andraspråk på högstadiet. Hon läser mycket med sina elever.
– Vi läser skönlitteratur, sakprosa, nyheter och undertexter till filmer. Vi pratar om språket man använder i sms, och hur man använder språk beroende på text, berättar hon.
Massoud tycker att det är svårt att få eleverna att läsa, men väldigt viktigt.
– Det handlar mycket om ämnet och hur man fångar upp det, säger hon.
Ylva Zanton är gymnasielärare i engelska och svenska. Hon säger precis som Sara Massoud att intresset för ämnet är en viktig del i arbetet med att få unga att läsa.
– Man kan börja bakvänt: vad är eleven intresserad av? Har man ett intresse finns det även en vilja att fördjupa det intresset. De kanske vill veta mer om en karaktär i en film eller ett spel de tycker om, säger hon.
– Färre identifierar sig som läsare för varje år. Behovet av berättande tillgodoses i stället genom till exempel serier och Youtube, säger Zanton och fortsätter:
– Vi vuxna måste visa barnen att vi läser, det är extremt viktigt.