– Vår förvåning och besvikelse gör oss förstummade! Har det blivit viktigare att visa sin makt än att vara serviceinriktad och hjälpsam? Det uttrycker Johan Olofsson, VD Aqua Floating Group, och Richard Bergström, huvudägare Aqua Floating Group, i ett mejl.
– Här har man byggt utan startbesked, konstaterar miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ulf Jonsson (S).
Tvisten handlar om Aquavillas monteringshall. Bygglovet för denna vann laga kraft 2017, men blev ogiltigt 2019 eftersom något bygge aldrig påbörjats.
I början av 2021 sökte de nytt bygglov. De påtalade att det var bråttom, och att monteringshallen skulle se likadan ut som i det förra bygglovet. Men den nya bygglovsansökan behövde ändå handläggas, precis som vilket bygglov som helst, och Aquavilla kunde inte vänta.
Bygglovet beviljades 6 maj 2021.Men innan ett startbesked kan ges – och bygget kan starta – behövs ett tekniskt samråd.
Aquavilla bokade in samrådet efter semesterperioden, och när samrådet hölls 6 juli 2021 var byggnationen redan i full gång.
– Helt plötsligt 2021 när en ny tjänsteman kommer in i bilden, så vänds hela processen, som för övrigt pågår mot sitt slutskede, till ett problem och allt måste tvärstanna, fortsätter Olofsson och Bergström i mejlet.
Tillsynshandläggaren hade nämligen uppmärksammat svartbygget, och inlett ett tillsynsärende – ett separat ärende, skiljt från bygglovet – eftersom bygget påbörjats före det tekniska samrådet.
Aquavilla menar också att missförstånd uppstått eftersom olika handläggare hanterat deras olika bygglov.
– Även om det är olika handläggare har vi ett diarie som tydliggör kommunikationen, svarar miljö- och byggnadsnämndens Akko Karlsson (MP).
Åter till det tekniska samrådet: det visade bland annat att byggnaden, som den var tänkt från början, inte hade rätt bärförmåga, stadga och beständighet. Den kunde alltså blivit en farlig arbetsplats, för de drygt 50 – 60 personer som väntades jobba där.
En konstruktör togs in och beräknade vilka förstärkningar som behövdes, och Aquavilla fick sedermera sitt efterlängtade startbesked, 13 oktober 2021.
– Nu har allt gått rätt till, säger Karlsson (MP).
Men böter blir det ändå. Nämnden beslutade dock om nedsättning av det ursprungliga beloppet som var 1,4 miljoner kronor. Aquavilla behöver bara betala 25 procent: ungefär 360 000 kronor.
– Vi var helt eniga om att gå ner till 25 procent, säger Marie Stenmark (M).
Aquavilla menar dock att de drabbas hårdare än så, och att de "bestraffas med mångmiljonbelopp".
– Konsekvensen är oerhört tuff för Aqua Floating Group AB som får hantera och på något sätt försöka lösa onödiga förseningskostnader om ca 3-4 miljoner kronor, skriver de.
De skriver att förseningen har inneburit att bolaget avvakta med att nyanställa fem årsarbetare, samt fått tacka nej till "strategiskt viktiga leveranser 2022".
– Lösningen hade varit enkel om man prioriterat dialog och lösningsorientering. Vi upplever tyvärr att man inte ens besvarar våra frågor. Det är som om förvaltningen ”miljö och bygg” gjort en principsak av att fälla oss, skriver Olofsson och Bergström. De menar att beslutet är "olyckligt", och att miljö- och bygg "ger helt fel signaler".
– Det finns ingen dramatik från vår sida. Vi vill helst inte utdöma byggsanktionsavgifter, men de är lagstiftade, så där har vi inget val. Lagstiftningen är inte riktad mot någon enskild, svarar Karlsson (MP).