Vi har tidigare skrivit om att kommunen vill köpa ett 280 fotbollsplaner stort markområde vid infarten till E22.
Men markägarna vill inte sälja och på kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars fattade politikerna beslut om att ansöka om tvångsinlösen av marken.
Politikerna satte också en deadline. Om fastighetsägarna inte hade gått med på att sälja sin mark före den 15 april i år skulle kommunen ansöka om tvångsinlösen.
Ingen överenskommelse har gjorts och nu har kommunen alltså skickat i väg sin ansökan om tvångsinlösen till regeringen. Det gjordes redan den 15 april.
– Vi har upplevt ett stort ointresse hos markägarna av att ta de här diskussionerna. Jag förstår verkligen vilka känslomässiga och ekonomiska konsekvenser en sån här affär kan få för markägarna. Men vi har från kommunens sida faktiskt på alla tänkbara sätt försökt ha en dialog och komma fram till en gemensam lösning, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).
Enligt Rickard Ljunggren, mark- och exploateringsingenjör, har kommunen inte sett någon annan lösning.
– Vi har tolkat signalerna från fastighetsägarna som att dörren har varit stängd nu på slutet, säger han.
Rickard Ljunggren poängterar att kommunen "inte stängt dörren".
– Vi har öppnat upp för att fortsätta diskutera den här frågan, även om processen är påbörjad hos regeringskansliet, säger han.
Även kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) är öppen för fortsatta diskussioner.
– Det går alltid att tänka om och avbryta den här processen om det kommer upp någon lösning, säger Harald Hjalmarsson.
Hur lång tid tar processen att ansöka om tvångsinlösen, Rickard?
– Det vet vi inte riktigt. Det vi vet är att det är i förhållandevis långa processer. Det påbörjas antagligen någon form av utredning hos ansvarigt departement. Vi avvaktar nu mer information, säger Rickard Ljunggren.
Tittar ni på någon plan B?
– Vi har inte gjort det. Än i alla fall.
Rickard Ljunggren förklarar att anledningen till att kommunen är intresserad av just det här markområdet beror på att det skulle ge kommunen en stor yta på ett och samma ställe. En större markyta skulle göra det mycket lättare för kommunen att jobba långsiktigt, menar han.
– Processerna är väldigt långa för att få fram nya mark. Dels att ta fram detaljplaner men även när det kommer till markanskaffningsfrågor med markförhandlingar, säger han.