– Jag tror och hoppas att vi får rådighet över det här området, säger Hjalmarsson.
Köpekontraktet mellan Västerviks kommun och LBP Holding har undertecknats av Jesper Björkman, alltså entreprenören bakom företaget LBP som äger marken.
Förutom köpekontraktet har ett separat nyttjanderättsavtal undertecknats, som gäller tio år, och ger LBP rätt att en vecka varje år förfoga över området för att anordna strandfestivalen.
– Personligen var det ett villkor för mig också, haha, säger Hjalmarsson (M), och fortsätter:
– Det är viktigt att vi säkrat att Löga Beach Party kommer vara kvar.
Han tycker att festivalen bidrar med mycket till Västervik sommartid:
– Det är en upplevelse kopplad till miljön med vatten och bad. Det är en bred aktivitet som tilltalar en målgrupp som annars inte har ett jättestort utbud, säger han.
Priset då?
För all sandyta, lite skog, stenbryggan, en liten sandstrand, klipphällar och en del vatten får kommunen betala 1 600 000 kronor.
Är det mycket eller lite för ett sådant område?
– Oavsett är det mycket pengar. Jag har respekt för den typen av belopp, svarar Hjalmarsson (M), som dock säger att priset inte varit en stridsfråga mellan parterna.
Han säger att det var viktigt för kommunen att köpa marken, dels så att det centrala området inte köps av någon som blir svår att samarbeta med, dels så att kommunen kan underhålla marken som kan komma att ingå i ett utökat naturreservat.
– Området ska fungera som en badplats dit man kan gå och fika och umgås, leka eller spela spel, kanske idrotta lite grann. Det ska absolut inte ske mer exploatering än så.
I nyttjandeavtalet lovar kommunen att dra ut el på området så snart som möjligt. Björkmans önskan om badbryggor och toaletter nämns inte i avtalet, varför?
– Jag tror att alla tycker att det är en härlig plats att bada på och nu är det för grunt för att dyka vid strandkanten, även om det går att dyka tre meter ut, säger Hjalmarsson, som instämmer i önskan om en brygga:
– Kommunens avsikt är att göra området mer tillgängligt, och kunna bedriva naturvård. I ökad tillgänglighet kanske det ingår en badbrygga. En brygga och en toalett är kommunens ambition.
Det går dock inte att lova bryggor och toalett eftersom det krävs bygglov och strandskyddsdispens, tillstånd som söks och hanteras separat.
Om kommunstyrelsen godkänner avtalet undertecknas det redan på måndag, och gäller från 1 juli.