Kommunen uppmanas beslagta salmonellakött

Livsmedelsverket uppmanar kommuner att förstöra köttet.

Västervik2003-08-07 06:00

Efter att allt fler fall av salmonellasmitta blir kända i Västervik, Vimmerby och Ronneby, går nu Livsmedelsverket ut och uppmanar de drabbade kommunerna att agera. Livsmedelsverkets rekommenderar kommunerna att beslagta köttet och förstöra det.
- Om vi inte gör något så är vi rädda att det kan bli ett stort utbrott, säger Lars Plym Forshell, veterinär på Livsmedelsverket till Ekot.
Det kött som smittats av salmonella tros vara ett parti dansk fläskkarré som har levererats av en grossistfirma i Jönköping till restauranger i 27 kommuner i Syd- och Mellansverige.
Tre personer som ätit kebabpizzor på en restaurang i Västervik har insjuknat i den ovanliga typen av salmonella typhimurium. I Ronneby där utbrottet av salmonella började har hittills 95 personer insjuknat. Allt som allt rör det sig om omkring hundra personer som smittats. För att undvika fler fall av salmonella uppmanar alltså Livsmedelsverket miljöförvaltningarna i de kommuner dit köttet levererats att förstöra det kött som finns kvar.
Lars Plym Forshell anser att kommunerna bör granska alla restauranger som säljer kebab eller kebabpizza. Det är viktigt att kontrollera hygien och att de har alla tillstånd. I värsta fall kan det bli nödvändigt att förbjuda försäljning av kebabkött och pizza.
Eftersom smittan kan finnas kvar i kroppen även efter att man tillfrisknat är det viktigt att personer som blivit dåliga efter att ha ätit kebab tar kontakt med sjukvården. Särskilt viktigt är detta för personer som arbetar inom sjukvården eller hanterar livsmedel. Symptomen är mag-tarmstörningar, feber eller illamående.
För några dagar sedan sade Henrik Jensen, vicedirektör vid danska Födevaredirektoratet, till TT att det inte är bevisat att salmonellan kommer från danskt svinkött.
Hans uttalande förvånade Birgitta de Jong på smittskyddsinstitutet som fått helt andra uppgifter från det danska veterinärinstitutet.
- Förra året hittade man smittan i en besättning, 1998 i två besättningar och i ett parti svinkött och 1995 i en besättning och ett parti kött. Jag förstår inte varför Henrik Jensen uttalar sig som han gör.
Den danska fläskkarré som tros ha orsakat salmonellautbrottet åtföljdes av ett intyg som garanterade att köttet var provtaget och salmonellafritt.
Den ovanliga varianten salmonella typhimurium DT108 som hittats i kebabköttet har inget samband med den salmonella som tidigare uppträtt i Mellansverige och som hade sitt ursprung i en foderfabrik i Norrköping.

FAKTA n Berörda kommuner

Förutom till Västervik, Vimmerby och Ronneby har det misstänkta köttet levererats till följande kommuner:
Alingsås
Alvesta
Eksjö
Falköping
Filipstad
Högsby
Jönköping
Linköping
Mariestad
Markaryd
Mjölby
Mullsjö
Nybro
Nässjö
Oskarshamn
Skövde
Svenljunga
Tranås
Ulricehamn
Vadstena
Vaggeryd
Vetlanda
Värnamo
Växjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om