Måndagens VT-nyhet om Kappahls flytt från Västerport fick läsare att reagera och påminna om det politiskt antagna dokumentet för Västerviks Handelspolicy.
Det gäller inte längre bekräftar kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) under tisdagen.
– Nej, successivt har det skett en strukturomvandling. Det är svårt att dra gränser, att inte tillåta olika verksamheter och jag vet inte om vi ska det, så länge det inte rör sig om något olämpligt, säger Hjalmarsson.
Han blev inte överraskad över Kappahls flytt från Västerports köpcentrum.
– Det är en utveckling vi kommer fortsätta att se och förhoppningsvis fylls de tidigare lokalerna med annan verksamhet. Jag är glad att Västervik blivit en handelsplats för många i angränsande kommuner, säger Harald Hjalmarsson.
Han berättar att det även finns intresse från bygghandlare och andra branscher att komma till Ljungheden.
En utredning från Handelns Utredningsinstitut var grunden till kommunens handlingspolicy för Ljungheden. När kommunen hösten 2019 sålde fastigheterna skrev man in i kontraktet att verksamheter med "ändamålen skor och kläder" eller "dagligvaruhandel med inriktning mot livsmedel" inte får etablera sig på Ljungheden.
Begränsningar kom till för att inte utarma centrumhandeln eller butiker i landsbygden.
Den policyn är alltså skrotad nu?
– Ja, det kan vi konstatera, med de nya beteenden vi har som konsumenter, bekräftar Harald Hjalmarsson som minns de beslut om begränsningar som tagits för flera år sedan.
Slår inte det mot centrumhandel och landsbygd?
– Kedjan Normal var tydlig med att man ville etablera sig i centrum. Vi vädjade till Systembolaget att bli kvar i centrum. Så blev det. Genom citysamverkan mellan näringsidkare och fastighetsägare kan vi hitta nya aktörer. Tillgänglighet och öppettider för handel i landsbygden förändras. Utvecklingen fortsätter.
Bland tjänstemännen i kommunhuset verkar handelspolicyn för Ljungheden inte gälla längre,
Anna E Johansson vid kommunens mark- och exploateringsing gör tolkningen att det är detaljplanen över Ljungheden från 2008 som gäller över handelspolicyn.
– Det är planen som gäller. Den avgör vad man får göra och det är planlagt för handel där, säger Anna E Johansson.
Sara Dolk är stadsarkitekt och tillförordnad samhällsbyggnadschef. Hon beklagar Kappahls flytt från centrum.
– Det är jätteviktigt att inte ha tomma lokaler i centrum. Det är värsta scenariot. Vi måste hjälpas åt att få folk att vara i centrumkärnan. Där ska man kunna ströva i en vacker miljö och komma in i butiker, säger Sara Dolk.
Kommunens näringslivsutvecklare Per Sjöstrand jobbar med etableringsfrågor i Västervik.
– Det pågår hela tiden förändringar i vårt näringsliv, etableringar kommer och andra försvinner. I kommunen jobbar vi med frågorna och har en ny näringslivschef (Pontus Lindblom) sedan 15 januari. Vi är inte klara med omvandlingen av vårt arbete ännu, säger Per Sjöstrand.
Västervik City samlar 130 verksamheter och 25 fastighetsägare som jobba för en levande stad och stadskärna.
– Det är viktigt att ha verksamheter som lockar. Jag hoppas vi hittar något annat och vi måste vara glada för att Kappahl inte lämnar Västervik. Vi jobbar hela tiden för att ha en levande stadskärna. Det kan alltid bli bättre, säger ansvariga Annika Boman på Västervik Framåt.