Julbelysningen kommer tändas – men på de platserna kommer man samtidigt dra ner på den offentliga belysningen, till exempel gatulampor, så att elanvändningen inte ökar.
Återgärderna för att minska kommunens elförbrukning har utretts av kommundirektör Anders Björlin, som fick utredningsuppdraget av kommunstyrelsen i september i år.
Nu har han levererat en lång lista till politikerna.
Ett axplock av de åtgärder kommunen ska göra är:
- Sänka inomhustemperaturen till 20 grader – förutom för känsliga grupper. Äldreboenden behöver alltså inte sänka temperaturen.
- I sporthallar ska temperaturen ner till 18 grader.
- Vattentornets belysning dras ned mellan 1 novermber till 31 mars.
- Kommunala kontor får inte ha adventsljusstakar i varje fönster utan ska endast ha en centralt placerad adventsljusstake.
- Bastuanläggningar stängs mellan 1 november och 31 mars. Vid låglasttid, alltså när elförbrukningen i samhället är låg, medges bastubad en dag i veckan.
Ett förslag var också att inte spola Tjustvallen förrän tidigast den 1 december. Men Tjustvallen är alldeles för viktig, både för bandylaget och för den skridskosugna allmänheten, så det förslaget ströks av politikerna.
Sedan följer också en lista på vad kommunens verksamheter ska göra: ladda kommunens elbilar på natten och inte på dagen, byta till LED-lampor, ta ur mobilladdare när de inte används, stänga av datorer när man går hem för dagen, släcka lampor i rum ingen vistas i...
Enligt en färsk undersökning från Vattenfall, som nyhetsbyrån TT rapporterade om häromdagen, satsar många fel när de vill spara el. Att ha adventsljusstakar, julgran och julstjärnor tända i fem timmar per dag under hela december drar lika mycket el (om det är led-lampor) som en varm dusch på 2,5 minuter, skriver TT.
Västerviks kommun har själva sagt att vattentornet belyses av LED-lampor och därför inte drar särskilt mycket energi.
Är det här verkligen rätt åtgärder, eller är det symbolpolitik?
– Det är en balansgång, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S), och fortsätter:
– Vi som kommun måste gå före med åtgärder, annars kan vi inte förvänta oss att medborgarna gör det. Utgångspunkten är att få ner förbrukningen så att vi slipper reglerade avstängningar.