Kommunen serverar fortfarande torsk
Den utrotningshotade guldlaxen och rödspättan är borttagna från matlistorna i kommunens barn- och äldreomsorg, men torsk serveras fortfarande.
Jonathan Lindström på Marieborgsskolan i Västervik äter gärna fisk till lunch, men han funderar inte så mycket över vilken sorts fisk som hamnar på tallriken. Foto: Ellen Kindstrand
Foto: Ellen Kindstrand
Både Miljöstyrningsrådet och Världsnaturfonden har listat matfiskar efter indelningen grönt, gult och rött. Fiskarter som fått grönt ljus är bra val ur miljöhänsyn, medan de som hamnat på den gula listan ska inhandlas med större försiktighet och rödlistade bör avstås helt. Enligt Miljöstyrningsrådets lista får torsk från Barents Hav grönt ljus, medan samma fisk hos Världsnaturfonden får en gul markering och annan torsk är helt rödlistad.Finns det planer på att följa Världsnaturfondens lista i framtiden?
- Vi får ta den diskussionen igen i så fall, säger Gunilla Ekfeldt.På Marieborgsskolan i Västervik serverades just fisk till lunch på tisdagen, närmare bestämt sej - en fisk som får grön markering. Barnen gillar maten, men funderar inte så mycket på vilken sorts fisk som lassas upp på tallriken.- Nej, det tänker jag inte på, säger Jonathan Lindström och tar sin tredje portion för dagen.- Fisken var god, men jag tycker bäst om abborre, det brukar jag fiska med farmor och farfar, säger Emma Svensson, som just ätit upp sin lunch.
Rödlistade fisksorter
Rödlistade fisksorter uppmanar Världsnaturfonden att man helt ska låta bli att köpa eftersom de kommer från överfiskade bestånd. De kan dessutom vara fångade på ett sätt som är skadligt för miljön eller andra marina arter.De rödlistade fisksorterna är: bergtunga, hajar, hälleflundra (från Nordatlanten), lax (vildfångad), marlin, marulk, liten hälleflundra, rockor, tropiska räkor (odlad och vild), rödspätta, rödtunga, svärdfisk, blåfenad tonfisk, torsk, tunga och ål. Källa: Världsnaturfonden
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!