Kommunen säljer ut turismverksamheten

Destinationsutveckling och marknadsföring av Västervik ska göras effektivare. Därför föreslås nu att turismverksamheten i Västervik säljs ut och privatiseras.

Turistbyrån kanske kommer att drivas i privat regi i framtiden. Arkivfoto: Karin Hertz

Turistbyrån kanske kommer att drivas i privat regi i framtiden. Arkivfoto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2013-01-23 10:09

Kommunstyrelsen föreslås på måndag besluta om att sälja ut turismverksamheten som i dag drivs i kommunal regi.

Förslaget innebär att den breda marknadsföringen, som syftar till att få människor och företag att flytta till kommunen, också privatiseras.

Bakgrunden är en uttalad politisk ambition att näringslivet skall erbjudas större inflytande över destinationens utveckling och på vilket sätt vi marknadsför kommunen för besökare och presumtiva inflyttare och etablerare, skriver Harald Hjalmarsson, M, och Tomas Kronståhl, S, i ett gemensamt uttalande. En arbetsgrupp har arbetat med frågan ända sedan i januari 2012.

– Kommunen är beredd upphandla turistbyrå, webbplatsen vastervik.com, marknadsplan och turismutveckling, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson.

– Det är viktigt för oss att på ett konkretare och aktivare sätt få med näringslivets engagemang, kompetens och resurser i arbetet med att utveckla kommunen som destination.

Tomas Kronståhl, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och Hjalmarssons majoritetskollega, har samma inställning:

– Bedrivs verksamheten av ett särskilt bolag, gärna ägt av det lokala näringslivet, ökar möjligheten att utveckla den säljande delen av verksamheten. Den delen av marknadsföringsarbetet har vi begränsade möjligheter att driva i kommunal regi.

Turismverksamheten kommer att säljas ut i en helhet med den så kallade breda marknadsföringen.

– Med det nya upplägget räknar vi med att de totala resurserna för marknadsföringsarbetet ska öka, säger Hjalmarsson.

– Vi måste sätta Västervik på kartan. De närmaste sju, åtta åren måste näringsliv, landsting och kommun rekrytera minst tvåtusen nya medarbetare på grund av pensionsavgångar. Det blir en tuff konkurrens om arbetskraften, och syns vi inte så finns vi inte, säger Kronståhl. Även i detta arbete är näringslivets kompetens, engagemang, inflytande och resurser av största betydelse.

Den aktuella upphandlingen är tänkt att genomföras snarast. Förhoppningsvis kan avtal skrivas runt 1 juli i år och tjänsterna börja utföras från nästa årsskifte.

– Om förslaget går igenom hoppas jag det blir en bra aktör som tar över. Jag kan inte svara på huruvida vi som i dag jobbar med turismen vill ta över via ett privat bolag. Det har vi inte ens diskuterat. Vem som helst har ju rätt att räkna på anbudet och skulle turistbyråns personal framöver visa sig vara intresserad kan man ju lämna in ett anbud, säger kommunens turistchef Stina Porsgaard som svar på en direkt fråga från VT.

Oavsett vem som tar över anser hon det vara viktigt att den nya verksamhetsutövaren har stor legitimitet, det vill säga åtnjuter ett stort förtroende, inom besöksnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om