Sedan första juli har kommunerna fått större befogenheter i att se till att Folkhälsomyndighetens föreskrifter i restaurangmiljöer efterföljs. Efter ett tillsynsbesök, genomfört av kommunens Miljö- och byggnadskontor, fredagen den tredje juli skedde den första påföljden för en restaurangverksamhet i Västervik.
Det är Pub Far & Son som kommunen bedömt har haft för tätt utsatta bord vilket resulterade i att gästerna hade svårt att hålla tillräckligt avstånd. Kommunens inspektörer noterade att det saknades avstånd mellan vissa grupper på restaurangen och att personer från olika sällskap satt rygg mot rygg, något som inte är tillåtet enligt rådande föreskrifter.
Påföljden för puben blev en skriftlig rapport från kommunen med uppmaning om att säkerställa att tillräckligt avstånd kan hållas mellan pubens besökare. Om inte verksamheten anpassas kan det bli aktuellt med förelägganden eller verksamhetsförbud.
– Mig veterligen är den första skriftliga rapporten vi har delat ut, men det blir nog inte den sista, säger Bo Essén från Miljö- och byggnadskontoret.
Essén berättar för oss att rapporten delats ut då kommunen upplevt att de muntliga anvisningarna inte varit nog. I övrigt tycker Essén att krögarna i Västervik sköter de föreskrifter som finns på ett bra sätt.
Tidningen har sökt Pub Far och Son och de har avböjt att kommentera tillsynsbesöket.
Från och med den sjunde juli gäller det minst en meters avstånd mellan restaurangsällskap.