Kommunen ryckte ut för att kontrollera cirkus
Alla cirkusar som kommer till Västerviks kommun ska kontrolleras. Det är innehållet i den policy som kommunen antog tidigare i år. I går var Cirkus Maximum på besök - något som gjorde att två djurskyddsinspektörer ryckte ut för att kontrollera att djuren mådde bra.
Inte förvånad. Cirkusen djuransvarige Anton Frank är inte förvånad över att kommunen knappt hade något att anmärka på. "Djuren har det alltid bra hos oss", säger han. FOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Djurrättsaktivister har länge krävt att cirkusar förbjuds att ha djur över huvud taget. Långa transporter, onaturliga miljöer och allt för påfrestande tricks under föreställningarna är några av punkterna som bland annat Djurens rätt har tagit upp.
Efter ett förslag i kommunfullmäktige har Västerviks kommun antagit en policy för hur kommunen ska hantera de cirkusar som kommer på besök.
I dokumentet står bland annat att varje cirkus ska besökas innan föreställningen, att kommunen ska efterforska hur förhållandena för djuren har varit tidigare och att teknisk service ska ta hänsyn till detta innan mark hyrs ut.
Helt i linje med den nya policyn gjorde också kommunen i går en inspektion på besökande Cirkus Maximum. "Ganska bra", blev omdömet från djurskyddsinspektören Nils Rydström efter besöket.
- Det enda vi egentligen hade något att anmärka på var att en klo på en hund var alldeles för lång, säger han.
Däremot fick hästarna, elefanterna, kamelerna och alla de andra djuren godkänt. Och det förvånar inte cirkusens djuransvarige Anton Frank.
- Djuren har det alltid bra hos oss, säger han och fortsätter:
- Varje elefant kostar en miljon kronor, och cirkushästarna 200 000 kronor styck. Så varför skulle vi vilja behandla djuren illa, vad har vi att vinna på det?
Men han är väl medveten om kritiken från djurrättsaktivisterna. Ibland delar de ut flygblad utanför entrén, ibland står de utanför cirkusen och anklagar de anställda för att vara djurplågare, berättar Anton Frank.
- Men reglerna för oss är ofta hårdare än för till exempel ridhästar och ridskolor. Och jag håller med dem som säger att cirkusar som ha dålig djurhållning ska förlora rätten att ha djur, men man kan inte dra alla över en kam.
Samtidigt har även Cirkus Maximum förekommit i media med uppgifter om hur djuren har det.
Förra veckan fick räddningstjänsten i Karlshamn rycka ut sedan två elefanter rymt och gått ner sig i ett träsk. Och tidigare i år klagade djurskyddsinspektörerna i Lund på att hundarna på cirkusen inte kunde vistas utomhus.
Men trots detta anser Anton Frank att djuren har det bra.
- Vi kontrolleras inte bara i Västervik, utan många kommuner kommer till oss innan föreställningen. De anmärkningar vi har fått är bara småsaker. Det finns alltid paragrafryttare som hellre läser papper än tittar på hur djuren verkligen har det. Och ingen som ser våra djur kan säga att de inte har det bra.
- När det gäller hundarna i Lund kunde vi inte släppa ut dem för att vi befann oss på en plats som var helt vattenfylld. Vi fick pumpa i två timmar innan vattnet var borta. På alla andra platser kan hundarna gå in och ut som de vill, säger Anton Frank.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!