I inledningsskedet via en digital enkät och så småningom, när pandemin tillåter, ska fysiska dialoger hållas.
Elisabet Sjöstrand, arbetsmarknadsstrateg (tidigare integrationsstrateg) berättar:
– Vi genomför det här i nära samarbete med demokratiberedningen. Det är ju viktigt att olika röster och grupper i samhället som är direkt berörda får komma till tals.
Enkätfrågorna kan man svara på anonymt och de handlar om hur etablerad man är, och hur etablerad man känner sig, i samhället. Och vilken typ av ytterligare stöd man skulle önska sig.
Enkäten sprids just nu i sociala medier och kommer inom kort även att göras tillgänglig på kommunens hemsida, förklarar Elisabet Sjöstrand som hoppas få in många svar.
Man har också uppvaktat olika kulturföreningar, Komvux och nyckelpersoner i kommunen för att få hjälp med att sprida enkäten.
– Vi släppte den i går kväll (läs måndag) och redan har vi fått in ett tiotal svar, säger Sjöstrand.
Nästa steg är alltså fysiska möten som planeras in till våren, dels med skolungdomar – det vill säga unga utrikesfödda – dels med tjänstepersoner på kommunen och representanter för civilsamhället. Likaså kommer samtal specifikt att föras med utrikesfödda medarbetare inom äldreomsorgen.
– Just inom äldreomsorgen, inte minst, har utrikesfödda bidragit, och bidrar, med viktig kompetensförsörjning – en kraft vi behövt och fortsatt kommer att behöva, säger Elisabet Sjöstrand.
– Men vi vill få in röster, och förslag på åtgärder, från många olika håll.