Efter att vi publicerat en artikel som bland annat tog upp vikten av modersmålsundervising reagerade Ann Nilsson, enhetschef för modersmålsundervisningen i kommunen, på ett citat om att de lektionerna planeras in på skoltid, och att de därmed krockar med ordinarie lektioner. Hon säger att undervisningen i modersmål ska ligga utanför det ordinarie skolschemat.
– För de yngre barnen kan det vara svårt att få till. Ibland kan en lärare ha 80 elever på en vecka och då kan man behöva kompromissa. Vi hittar individuella lösningar.
– Vi har gjort så att om man bor långt bort och åker skolskjuts så får man läsa sitt språk när man är i skolan. Men är barnet över 9, 10 år så ligger modersmålslektionerna alltid utanför skoltid, säger Nilsson, som framhåller modersmålets betydelse för barns möjlighet till integration.
Inom kommunen finns 27 modersmålslärare som tillsammans lär ut 23 olika språk. Lärarna åker mellan skolorna, från förskolan upp till vuxenutbildningen. Det språk som flest läser är arabiska.
Behöver kommunen fler lärare i arabiska?
– Nej. Vi kan behöva se över vår organisation lite, men vi har inget behov av fler lärare. Vi får ofta erbjudandet.
Ann Nilsson berättar vidare att det finns regler som avgör om kommunen ska kunna erbjuda lektioner i ett språk. Minst fem elever ska ha sökt för att få läsa språket, språket ska talas i deras hem och så ska det finnas en grundkunskap i språket hos eleven.