Orsaken till att Lucernaverket behöver byggas om är att anläggningen behöver klara av hårdare krav på minskade kväveutsläpp som börjar gälla den 1 januari 2026.
Samtidigt som projekteringen av om- och utbyggnationen pågått har en ny detaljplan tagits fram, bland annat för att reningsverkets tomtyta ska kunna utökas.
Det är den detaljplanen som länsstyrelsen yttrat sig om. Detaljplanen får grönt ljus, men det är inte helt lätt att bygga ut ett reningsverk som ligger på berg, på en ö, omgiven av hav.
Västerviks kommun behöver snarast "initiera arbetet med att långsiktigt säkra verksamheten […] genom bättre lokalisering”, skriver länsstyrelsen.
– Mycket handlar om klimatanpassning, därför skriver länsstyrelsen att vi bör titta på lokaliseringen, förklarar planarkitekt Marcus Åberg, och fortsätter:
– Men det är ett långsiktigt planeringsperspektiv, och något som bör tas upp i en översiktsplanering: Vart finns mark för ett reningsverk om 50 eller 100 år? Nuvarande reningsverk har en teknisk livslängd på ungefär 50 år till, och tillsammans med Västerviks Miljö & Energi AB är vi trygga i nuvarande lösning och plats.
I ”vanliga” detaljplaner räknar man med en havsnivåhöjning på 2,8 meter utifrån ett 100-årsperspektiv. Nu har man tagit höjd för 3,4 meter eftersom det är en samhällsviktig funktion.
– Detaljplanen reglerar ju egentligen bara markanvändningen, och redovisar inte en teknisk lösning, utan vi ska säkerställa att det finns ytor att kunna bygga skyddsvall och skyddsmur på.
Om det blir rekordhöga havsnivåhöjningar drabbas dock inte reningsverket först.
– Vi har ännu mer låglänta platser, exempelvis en centrumkärna och andra platser som kommer drabbas först om inget görs.
Åberg förklarar att det finns olika sätt att hantera frågan, och många olika förslag som diskuteras.
– Antingen skyddar man varje enskild plats med någon form av skydd eller tar ett helhetsperspektiv. Ett exempel som lyfts är att göra som i Nederländerna och exempelvis bygga slussar längre ut i skärgården.
Vad som vore bäst i Västervik får dock framtida utredningar utvisa. Men:
– Det är ett otroligt komplext företag att flytta ett reningsverk, varenda rörledning dras ju till den här platsen på Lucerna, konstaterar Åberg.