Kommunen jagar dansk fläskkarré

Det är oklart om något smittat kött finns kvar.

Västervik2003-08-08 06:00
Kommunen har ännu inte bestämt sig för om den ska beslagta och förstöra något av det kött som finns på pizzerior i Västervik. Det beror på om man hittar någon dansk fläskkarré. Köttet som livsmedelsverket pekar ut som smittobärare kan komma från flera olika leverantörer, men hittills har det kött som kommunen tagit prover på inte varit smittat.
- Där vi påträffar danskt fläskkött kan vi komma att beslagta det, men jag vill inte säga något definitivt, säger miljö- och byggnadschef Mariann Teurnell Söderlund.
DET ÄR INTE BARA EN, som tidigare har uppgetts, utan två pizzerior i Västervik som har serverat kött som smittat personer med salmonella.
På torsdagen meddelade dessutom Livsmedelsverket att fler än den tidigare utpekade grossisten i Jönköping kan ha levererat det berörda köttet.
- Det kan vara ett mycket stort antal kommuner som är berörda. Vi får helt enkelt lyfta horisonten, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
- I västervik handlar det om två pizzerior. En håller vi på att hantera nu. Vi har gått igenom anläggningen ordentligt och ska fortsätta diskutera med dem idag, säger Mariann Teurnell Söderlund.
Den andra pizzerian ska kommunen titta närmare på inom de närmaste dagarna.
- De leveranser som är där nu har kommit senare. Men vi ska göra en bedömning av om det behöver beslagtas eller inte, säger Mariann Teurnell Söderlund.
Innan året är slut hoppas hon att de ska ha hunnit med att granska alla pizzerior i stan.
- Vissa har inte tillräckliga kunskaper om hur man hanterar kött. Varje verksamhet ska ha ett egenkontrollprogram, men det är inte alla som har det. Sedan ska man följa det också.
Något direkt råd till konsumenterna vill inte Mariann Teurnell Söderlund ge.
- Om man ser till hanteringen är inte faran över med mindre än att man kan hantera varorna på rätt sätt. Vi försöker förbättra situationen, men risken finns alltid.
Lars Plym Forshell råder oroliga att låta bli att äta kebabkött av fläsk.
- Men man måste ha perspektiv på det. Det är en liten risk att drabbas och den tid som man i så fall bör undvika kebab är två till tre veckor.
Den form av salmonella som det rör sig om, salmonella typhimurium DT108, är en form som vanligtvis självläker. Efter en vecka brukar sjukdomen vara över.
- Symtomen är buksmärtor, diarré och feber uppemot 40 grader i två-tre dygn, säger läkaren Bengt Arvidsson på Västerviks sjukhus, som behandlat en av de smittade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om