Västerviks kommun fick bakläxa av Mark- och Miljödomstolen om hur bygglovet för betongstationen hanterats.
Det beslutet satte jurister i arbete. Kommunen kollade med förbundsjuristen Olof Moberg, vid Sveriges kommuner och regioner.
– Vi har fått råd och som jag uppfattat det håller han med oss, att vi gjort rätt, säger kommunens bygglovschef Maria Ström.
Vad har ni gjort efter beslutet?
– Vi ska inte bråka med Mark- och miljödomstolen. Vi har skickat alla handlingar till de grannhörda sakägarna (Lalla Thord och Ylva Bohman). I och med att ansökan om miljötillstånd kom in ett halvår tidigare och redan var klart, hävdar vi att det var särskilda skäl för att inte ha med det i bygglovshanteringen, svarar Maria Ström.
Kommunens tjänstemän kommer att föreslå att Miljö- och byggnadsnämnden i ett nytt beslut beviljar bygglov vid mötet onsdagen 21 juni, på samma grunder som senast.
– Jo, det kan överklagas igen. Visst är det så, säger Maria Ström.
Företaget Nybro Grus AB, som äger Betongproduktion i Västervik, har å sin sida anlitat advokat för att se hur man kan få starta igång sin nya betongstation som var mitt uppe i testkörning av maskinerna.
– Som vi ser det finns inte start- eller slutbesked för betongfabriken. Vår bygginspektör står för tillsyn att verksamheten där tills vidare inte går vidare, säger Maria Ström.
Det var tänkt att leveransen av betong till de fem vindkraftverken i Lebo skulle bli stationens första stora projektet.
Nu har juridiken blivit grus i maskineriet.