Enligt kommunallagen får inte en kommun dra med sig ett underskott mer än tre år. Västervik har ett minus från 2008 som fortfarande släpar efter - och måste åtgärdas senast i år, 2011. Minst 10 miljoner var planen att kommunen skulle gå plus vid årsskiftet, för att klara balanskravet.
Men varken nämnderna eller kommunstyrelsen når upp till de ekonomiska målen, som det ser ut i dag. Kommunstyrelsen verkar gå mot ett nollresultat, vilket betyder att man drar in fyra miljoner mindre än beräknat.
Orsaken? Oförutsedda utgifter, enligt Carl-Magnus Mårheden, tillförordnad kommundirektör.
- Det hänger ihop med vissa kostnader som vi inte kunnat förutse. Vi fick till exempel ökade kostnader för färdtjänster. Det blev närmare 1,5 miljon mer än beräknat.
En saftig räkning från landstinget för tågtrafiken - som rör de nya Itinotågen - var en annan oväntad utgift. Den omfattande snöröjningen i våras, och saneringen av Tre Bröders sund, blev ytterligare kostnader som kommunen inte räknat med.
Något större hopp om att förbättra kommunstyrelsens resultat fram till årsskiftet har inte Christin Rampeltin Molin (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.
- Det är svårt att påverka det på den här korta tiden som är kvar. I princip omöjligt.
Även barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden går mot sämre resultat än väntat. Sammanlagt pekar den senaste prognosen på ett nollresultat för hela kommunen. Och det räcker inte. Nu manar kommunledningen till stor återhållsamhet för att om möjligt klara balanskravet.
- Vi uppmanar samtliga förvaltningar att hålla igen när det gäller inköp, vikarier och att återbesätta tjänster. Vi kämpar med näbbar och klor för att nå ett plusresultat, och om vi ska nå det så krävs det att man är oerhört restriktiv med att tillsätta tjänster, säger Carl-Magnus Mårheden.
Tjänstemännen på kommunledningskontoret ska nu räkna på hur mycket kommunen kan spara kortsiktigt på en rad åtgärder, däribland totalt inköpsstopp. Uträkningen ska presenteras för politikerna den 31 oktober, som då ska ta beslut om hur man ska agera.