"Kommunen borde bett om vår hjälp med Ingalill"

Carl Eldhs Ingalill som under många år stod utanför Turistbyrån har fått mycket stryk. Bland annat har hon haft ett benbrott och ett större brott på överkroppen.
- Kommunen borde ha hört av sig, säger konservator Elisabet Tebelius.

Vandaliserad Ingalill. Under många år stod skulpturen framför Turistbyrån. Idag är Ingalill mer skyddad där hon står i entrén till Västerviks museum. Foto: Anders Liljegren

Vandaliserad Ingalill. Under många år stod skulpturen framför Turistbyrån. Idag är Ingalill mer skyddad där hon står i entrén till Västerviks museum. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-01-19 00:25
Anders Lundström som är intendent och ansvarar för måleri och skulptur på Auktionsverket blir urförbannad när Västerviks-Tidningen berättar hur illa åtgången Ingalill har blivit under åren.
- Det är fruktansvärt tråkigt att någon vill förstöra offentliga skulpturer. Jag kan inte förstå att man gör så, säger Lundström.
Anders Lundström berättar även att när skulpturer är skadade så är de för alltid skadade. Det syns och det spelar ingen roll om de lagas.
- För fyra år sedan såldes en Ingalill i brons på Auktionsverket för 30 000 kronor. Om den är skadad sjunker värdet. Ingalill i Västervik verkar vara rejält skadad.
Lundström misstänker att den version som finns i Västervik som är huggen i sten är unik.

När Västerviks-Tidningen får kontakt med Elisabet Tebelius som arbetar med att konservera skulpturer på Nationalmuseum tycker hon det hade varit bra om kommunen hade hört av sig till dem för råd.
- De borde ha ringt Carl Eldhs ateljémuseum. Så brukar det gå till och de i sin tur hänvisar till oss.
Konservatorerna på Nationalmuseum arbetar inte enbart med den egna samlingen utan åker ibland runt i Sverige för att restaurera skulpturer som har skadats.
- Det finns ganska få skulpturkonservatorer och vi är inte vinstdrivande. Vi ger råd eller kan hjälpa till på plats, men alla har inte förstånd att fråga, säger Elisabet Tebelius.
Hon har samtidigt svårt att uttala sig utifrån bilderna på Ingalill som Västerviks-Tidningen skickar till henne.
Hon kan se att den är lagad och tycker det är bra att kommunen tar hand om skulpturen.
- Hade det gjorts här hos oss hade vi gjort en osynlig fog. I fall den skulle misshandlas igen skulle den i så fall spricka på samma ställe som förut.

På Carl Eldhs ateljémuseum tycker den vikarierande intendenten att det är tråkigt att Ingalill är så skadad.
Petra Gröminger som är vikarierande intendent kan se att den är lagad.
- Det är tyvärr vanligt att skulpturer skadas och det är jättetråkigt, säger Petra Gröminger.
- Ibland kan de ersättas med kopior, och i bland flyttas de. Då kan vissa tycka att det är som att ge upp.
Gröminger tycker det är positivt att skulpturer visas offentligt.
- Det är positivt att det finns offentligt konst eftersom den då är tillgänglig för alla.
I dag står Ingalill i entrén till Västerviks museum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om