Går det inte att ordna så att färre antal medarbetare besöker Inga och andra som har hemtjänst?
– Det är ett av de mål vi har, även när det inte är pandemi. De gör så gott de kan ute i verksamheterna och det är ju många medarbetare som är hemma för symtom just nu, vilket ju också gör att det blir lite mer omsättning på personal, säger Jörgen Olsson, kommunens socialchef.
Kvinnan jag intervjuat upplever att det var lika stor personalomsättning före pandemin. Nyligen hade hon fyra hemtjänstbesök på en dag av fyra olika medarbetare.
– Det ska man så klart undvika, men det kan säkert bli så ibland. Det är olyckligt och det är något vi jobbar med, säger Olsson.
Hur jobbar ni för att det ska bli bättre?
– Det gör vi genom att försöka schemalägga på ett sådant sätt, så att det blir färre medarbetare som kommer på besök, säger Olsson.
Hur informerar ni brukare om fall av covid-19 hos personalen?
– Enhetschefen informerar brukare och brukares anhöriga, säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.
Om man som brukare har varit i kontakt med en medarbetare som sedan visat sig vara smittad, testas man då?
– Då ingår man i en smittkedja. Det är smittspårningsenheten som fattar beslut om vilka som bör smittspåras. Man smittspårar både personal och brukare. I en smittspårningskedja undersöker man alla oavsett symptom och man tar prov även på de som inte har symptom, säger Medner Forsberg.