På måndagsmorgonen kunde vi berätta att de två lokala sparbankerna startat arbetet för att gå ihop. Hjalmarsson applåderar affären:
– I bland kan det vara ett stort fokus på residensstäderna Linköping och Kalmar. Nu sker det en utveckling i området mellan städerna. De gamla administrativa gränserna bryts med den här affären, och nu råkar det vara bankerna som går i bräschen, säger Harald Hjalmarsson.
Hjalmarsson tror att det kan finnas fler områden i norra Kalmar län och södra Östergötland där det finns utrymme för samarbeten.
– Om man vill dra växlar på det så tror jag att det i ett längre perspektiv kan påverka hur vi kan förbättra kommunikationerna mellan Västervik och Linköping.
Finns det någon risk med att Tjustbygdens sparbank som hittills varit en bank för Västerviks kommun blir en del av ett större sammanhang?
– Jag ser inte den hotbilden. De fristående sparbankerna har redan tidigare haft ett samarbete. Nu blir det mer formellt. Jag tror att det kan vara positivt att bankerna med det här får möjlighet till att kunna göra större affärer.
I andra delar av landet har kommunalråd fått engagera sig när kommunens sista bankkontor lagt ner. Bland annat har tidningen Dagens Industri berättat om farhågor att företag får svårare att ta lån när närmaste kontor ligger långt bort. Harald Hjalmarsson konstaterar att bankerna spelar en viktig roll i Västervik, och att kommunen har det väl förspänt med flera aktiva banker.