Kommunalare har svårt att få råd med tandvård

Låglönegrupper minskar sina tandläkarbesök när tandvårdskostnaderna ökar visar statistiken.

Foto: MAGNUS GLANS Inger Samuelsson-Hyllman och Petra Karlsson är tvp Kommunalanslutna som arbetar i gymnasiets kök. De går regelbundet till tandläkaren för att hålla nere sina tandvårdskostnader men skulle gärna se en facklig försäkring som hjälp till tandvård.

Foto: MAGNUS GLANS Inger Samuelsson-Hyllman och Petra Karlsson är tvp Kommunalanslutna som arbetar i gymnasiets kök. De går regelbundet till tandläkaren för att hålla nere sina tandvårdskostnader men skulle gärna se en facklig försäkring som hjälp till tandvård.

Foto:

Västervik2004-11-05 01:00
Höga tandvårdskostnader har blivit ett problem för många människor idag, framför allt för dem som har låglönejobb. Inom Kommunal har man uppmärksammat problemet på senare tid och vid kongressen i början av juni behandlades flera motioner i frågan.
Enligt tidningen Kommunalarbetaren minskar andelen medlemmar som går till tandläkaren. Statistiska Centralbyrån har undersökt detta och fått fram att en stor minskning av tandläkarbesöken skett mellan 1988 och 2001. Samtidigt har priset för tandvård dubblerats sedan avregleringen 1998.
I SCB:s konsumentprisindex i juni 2004, för de senaste 12 månaderna, skriver man att priset för sjuk- och tandvård har ökat med 7,7 procent medan prisökningen totalt under samma period blev 0,5 procent.

? Det är ingen tvekan om att det är ett problem som ökar, menar Anders Johansson, ledamot i styrelsen för Kommunals sektion 18 i Västervik och klubbordförande på Bostadsbolaget.
Han var också ombud på Kommunals kongress i början av juni där tandvården diskuterades.
? Kommunals medlemmar har som regel inte sådan ekonomi att de klarar av en större extrautgift, de har inte så mycket sparade pengar som det många gånger kan handla om.
? Många har heller inte för vana att regelbundet gå till tandläkaren i förebyggande syfte. Därför kan det bli stora belopp när det väl blir akut.

Han menar också att det inte bara är ett ekonomiskt problem för den enskilde utan ett rättviseproblem i samhället, att vissa grupper inte har råd att sköta sin hälsa. Dåliga tänder blir ett klassmärke.
? Bland våra medlemmar finns det många som bara får ut mellan 7 000 och 9 000 kronor efter skatt, på grund av deltidsarbete. Då har man oftast inte möjlighet att spara till tandvård och har man barn är det utgifter för dem som får gå före.
Vid kongressen diskuterades flera motioner om eventuell tandvårdsförsäkring, en generell tandvårdsreform och att tandvården ska räknas in i högkostnadsskyddet. En av motionerna om tandvårdsförsäkring kom från sektion 12 på Oskarshamns sjukhus.

Man valde på kongressen att inte bifalla motioner om en kollektiv tandvårdsförsäkring.
? Om den vore frivillig vore det kanske bra, säger Anders Johansson. Jag tycker att vi i stället ska ha ett bättre sjukförsäkringssystem så att även tandvård täcks in. Man kan få hjälp med dålig hörsel men inte med dåliga tänder, det är märkligt.
I diskussionerna på kongressen väcktes också förhoppningar om att få arbetsgivare att stå för tandvårdskostnaderna.
? Arbetsgivaren tjänar ju på att vi är friska.
Skulle arbetsgivaren stå för tandvårdskostnader blir det en förmån som den anställde får skatta för. Den första januari i år ändrades reglerna så att tandvård numera är skattepliktigt.
Tandvårdskostnad1998 avreglerades tandvården och prissättningen blev fri. Därför kan priserna variera betydligt hos olika tandläkare.
Exempel på tandvårdskostnader för olika behandlingar hos både privat tandläkare och på Folktandvården:
Allmän undersökning: 700 kr
Byte av gammal plomb: 800 - 1000 kr
Putsning av tänderna vid missfärgning: 200 kr
Utdragning av visdomstand vid operation hos specialisttandläkare: 2 300 kr
Undersökning + utdragning av 3 visdomständer, inklusive flera röntgenbilder: 3 100 kr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om