Kommunal varnar för vinstintresse

Fackförbundet Kommunal är skeptiska till att privatisera kommunala verksamheter. Hos SKTF är tongångarna lite mer positiva.

Marita Palm Ankarman, vårdförbundet, har inget emot privatiseringar så länge resurserna mellan privat och offentlöig vård fördelas rättvist.Foto: Ellen Kindstrand

Marita Palm Ankarman, vårdförbundet, har inget emot privatiseringar så länge resurserna mellan privat och offentlöig vård fördelas rättvist.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-05-14 00:06
Ann-Katrin Kreutz på Kommunal gillar inte tanken att sälja ut kommunala verksamheter till privata aktörer. Vinstintresset, menar hon, kan leda till en försämrad vård för brukarna, då allt ska gå fortare i effektivitetens namn. Men hon är inte entydigt negativ. -Det kan vara positivt att de ansvariga i kommunen i och med konkurrensen tvingas komma med nya idéer och se vad man kan göra bättre. Där finns mycket man kan ta till sig, menar hon. Hon tycker dock att man bör skynda långsamt när verksamheter upphandlas, så att kommunen får en chans att förändra sina och ge ett bättre alternativ. Det får inte vara så att man bara säljer ut verksamheter utan förhandlingar. Spelar det någon roll vilka aktörer som tar över?
-Det är svårt att säga. Men stora företag som Attendo Care, till exempel, är ju etablerade och har god renommé. Små, mindre företag som poppar upp är ofta mindre benägna att skriva avtal och svårare att kontrollera. Det finns skräckexempel bland de personliga assistenterna, där man ibland varken har avtalsenlig lön eller rätt till semester. Ledarna sitter ofta i andra län. Kan konkurrensen leda till att lönerna inom vården trissas upp?
-För mig är det fel frågeställning. I vården ska man jobba av rätt orsak och ha hjärta och känsla för en bra vård. Det är ett krävande yrke och vårdtagarna är människor, inga maskiner. Det får inte bli så att man försöker få folk till vården genom högre löner. Hur ställer ni er till när verksamheter läggs ut på intraprenad, som i Hjorted?
-Vi har ingenting emot när verksamhet läggs ut på intraprenad och finns kvar i kommunen, så länge beslutet är väl förankrat och personalen vet vad de går in i. Per Wimarsson, ordförande i SKTF:s Västerviksavdelning, är också positiv till intraprenad. Däremot instämmer han i Ann-Katrin Kreutz resonemang om att skynda långsamt. - Det måste skötas på ett riktigt sätt. Det får inte vara så att man lägger ut något "bara för att". Men i sak har vi ingenting emot att konkurrensutsätta kommunala verksamheter. Vi har bra verksamheter som tål konkurrens, säger han. Oscarsson tror inte att kommunen kommer att förhasta sig i någon privatiseringsiver. - Det känns som att man tänker till och inte bara tar till någon ideologisk historia som grund. Jag har förtroende för politikerna, säger han. Marita Palm Ankarman, representant för Vårdförbundet i Västervik, hur är er inställning till privatisering inom vården?
-Vi är inga motståndare när någon av våra medlemmar vill starta eget, och på det stora hela inte negativa. Men det får aldrig bli så att den offentliga vården blir utan pengar. Det måste vara en rättvis fördelning, säger Marita Palm Ankarman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om