Kommunal riktar kritik mot privatiseringsplaner
Fackförbundet Kommunal både kritiserar och ifrågasätter majoritetens förslag till strategisk plan för de kommande tre åren. Det är främst konkurrensutsättning och privatisering de reagerar emot.
Kritiska. Anders Johansson, Berit Thall och Lisbeth Elmér på fackförbundet Kommunal är kritiska till det "ensidiga problemlösningsrecept" som majoriteten presenterar i förslaget till strategisk plan.Foto: Anders Steiner
Foto:
- De har en smal inriktning med ett privatiseringsperspektiv. Det enda exemplen de ger är entreprenad och utförsäljning - de har medvetet valt att inte använda intraprenadperspektiv eller intern utveckling, säger Anders Johansson på Kommunal.
Förbundet ifrågasätter varför verksamheter skulle bli bättre på det viset.
- Man gör inte en förbättring utan en omorganisation där man stuvar om och låter andra driva en del, men kommunen har kvar sitt ansvar. Det ställer nästan alltid till negativa konsekvenser, är det värt det?
Kommunal vill hellre öppna en dörr för intern utveckling.
- Nu genomförs förändringar uppifrån i form av utredningar, vi vill att arbetsplatsen ska vara utgångspunkten för förändring, då är det lättare att få den förankrad hos personalen, säger Anders Johansson.
- Låt oss få visa vad vi kan, vi vet att de som jobbar i dag kan väldigt mycket, säger Lisbeth Elmér, ordförande i Kommunal, sektion 18.
De efterlyser också en spindel i nätet som kan ta vara på alla goda idéer från de olika verksamheterna, och sprida dem vidare.
- Vi saknar gemensamma rutiner och arbetssätt, för oss är det en viktig ingrediens i utvecklingsarbetet, säger Anders Johansson.
I strategiska planen vill majoriteten sätta fokus på kommunens kärnverksamheter genom att ompröva mer perifera verksamheter.
- Det tolkar vi som att man tar bort de verksamheterna, säger Anders Johansson.
Han tror att "perifera verksamheter" kan betyda kultur, fritid, komvux och lägerskolor. Verksamheter som kommunal anser har stor betydelse för folkhälsan. Majoritetens och kommunals åsikter om kundval går också isär.
- Kundval, där får jag rysningar. I min värld är det inte kundval att kunna byta skola eller ålderdomshem var tredje månad, säger Anders Johansson. För mig betyder valfrihet att jag får vara med och utforma verksamheten. Det är det perspektivet som vi vill slå an, individuell anpassning och individuellt omhändertagande inom till exempel omsorgen. Valfrihet är inte bara att välja vem som gör jobbet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!