Kommit längst i länet med klimatanpassning

Klimatförändringar är ett faktum och i framtiden kommer vi att drabbas av naturkatastrofer i allt större utsträckning, spår IVL Svenska Miljöinstitutet. Långt ifrån alla kommuner har förberett sig för att samhället kommer att påverkas och har en långsiktig plan för klimatanpassningar. I Kalmar län är det Västervik som ligger längst fram när det gäller klimatanpassningsarbetet.

Framförhållning. Fler naturkatastrofer och andra miljöförändringar väntas i framtiden till följd av klimatförändringar. Det behöver kommunerna aktivt planera för, menar Philip Thörn, IVL Svenska Miljöinstitutet och Staffan Moberg, Svensk Försäkring. Arkivfoto: Bengan Zettergren

Framförhållning. Fler naturkatastrofer och andra miljöförändringar väntas i framtiden till följd av klimatförändringar. Det behöver kommunerna aktivt planera för, menar Philip Thörn, IVL Svenska Miljöinstitutet och Staffan Moberg, Svensk Försäkring. Arkivfoto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Västervik2016-07-30 20:30

I torsdagens VT publicerades en debattartikel av Philip Thörn, IVL Svenska Miljöinstitutet, och Staffan Moberg, Svensk Försäkring, som menar att svenska kommuner i allmänhet inte har någon tillräckligt utarbetad plan för att hantera situationer som kan uppstå till följd av framtida naturkatastrofer, som exempelvis stormar och översvämningar. Thörn och Moberg pekar på behovet av en större beredskap hos kommunerna i Kalmar län, och lyfter fram Västervik som den kommun i länet som i dag har kommit längst med miljöanpassningsarbetet.

– Varje kommun behöver undersöka vilka hotbilder som finns och sedan ta reda på om man behöver göra något, förklarar Staffan Moberg. Det är kanske så att alla inte behöver göra några speciella anpassningar, medan andra kommuner behöver göra mer.

Varje kommun har sina specifika förutsättningar och behov beroende på var de är placerade geografiskt. Västervik, som ligger vid havet, kanske behöver tänka lite extra när man planerar bostadsområden och infrastruktur utifrån perspektivet att det är en kuststad. Höjdsättning och infrastruktur på en sådan plats behöver se ut på ett sätt som gör att samhället fungerar även i framtiden när havet har stigit ytterligare. När vi samhällsplanerar så gör vi det för en lång tid och behöver se ett, eller ett par, hundra år framåt i tiden och tänka på vilka förhållanden kommunen befinner sig i då menar Moberg.

– Vi måste tänka på framtida generationer och bygga för att saker ska stå, säger han till VT.

Undersökningen, som har genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet, grundar sig i en enkät som kommunerna har fått besvara och där de har fått tala om i vilken utsträckning de har någon klimatanpassningsplan och hur de arbetar kring en sådan. I enkäten sade sig Västerviks kommun ha ett aktivt klimatanpassningsarbete och i och med det prioriterar man klimatfrågan mer än vad man gör i många andra kommuner i Kalmar län, visar IVL Svenska Miljöinstitutets undersökning.

– Det är om det finns något strategiskt arbete inom kommunens styrelse som vi har tittat på, förklarar Moberg, som till exempel om kommunen har utsett ansvariga för en klimatanpassningsplan och om man har någon uppföljning, utvärdering och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om