Den sista helgen i augusti åkte Louise Bäckstrand och Pyttan Spetz från Sofielunds blomsterhandel i Valdemarsvik i väg på ett riktigt äventyr. De skulle nämligen delta i nationella floramästerskapen på Fredriksdal utanför Helsingborg för första gången. Detta efter att de blivit uttagna som ett av 16 par.
– Det är Sveriges enda butikstävling för par, den anordnas av Fredriksdal och Interflora bland andra. Man får söka för att få en chans att komma med och bland annat lämna in en portfolio med meriter och visa det man gjort, berättar Pyttan Spetz.
– Utifrån det väljer tävlingsledningen ut 16 lag från hela Sverige och vi blev överlyckliga som kom med överhuvudtaget.
Pyttan Spetz har tävlat förut, dock inte i exakt denna form, men för Louise var det första gången.
– Jag har spelat lite fotboll och så och funderat över hur det skulle kännas att tävla i det man älskar att jobba med, berättar Louise Bäckstrand som tillägger att det var tryggt att ha med Pyttan som har lite erfarenhet.
Tävlingen bestod av en uppgift de kunnat förbereda sig inför samt en oförberedd på plats.
– Den förberedda uppgiften fick vi några veckor i förväg, vi skulle ha med en stomme som vi tillverkat men vilka blommor som skulle användas fick vi inte veta förrän vi kom dit, säger Pyttan Spetz.
– Speciellt för den här tävlingen var att man hade stort fokus på hållbarhet och återbruk. Miljöaspekten var något man skulle ha med sig i konstruktionen, det är en viktig fråga i vår bransch.
– I det här fallet skulle vi skapa en blomstrande berså och det innebär att man inte bör använda plast eller lim utan gärna återbrukade produkter och komposterbart, det gav högre poäng.
Den delen fick de också bonuspoäng för.
– Vi har suttit och sågat pinnar och grenar och stuckit stjälkar emellan, det tyckte de var en rolig lösning, berättar Pyttan Spetz och Louise Bäckstrand fyller i:
– Vi var väl egentligen det enda laget som verkligen valt att inte ha några stickmassor eller annat, utan helt komposterbart.
Den oförberedda uppgiften, "hållbar generation", bestod i att lagen skulle pryda varsin tioårig spelare i ett lokalt flickfotbollslag med ett valfritt blomstersmycke. Pyttan och Louise tog sig an de bägge uppgifterna så väl att de slutade på en sammanlagd fjärdeplats.
– Ett helt felfritt arbete ger 100 poäng och det var tre bedömningar, vi fick 279 och trean fick 281 så det var liten marginal, det kan handla om en snittyta som inte är perfekt eller ett strå som knäckts, förklarar Pyttan Spetz, som tillägger att de hamnade trea på den förberedda uppgiften.
– Vi hamnade nästan i extas när vi fattade att vi kommit fyra, sedan när man såg att det var så nära tänkte man lite att man nog kunde fått några fler poäng. Men vi tar med oss stoltheten att det gick så bra, det hade vi inte räknat med.
Louise menar att man också var lite outsiders med tanke på butikens storlek.
– Jag var hyperstolt att lilla Viken fick visa upp sig. De som tog hem guldet jobbar ju på en stor Stockholmsbutik och många av lagen arbetar med de stora kedjorna.
Nu har de visat att de fungerar som lag även i dessa sammanhang, så det lutar åt att ställa upp även nästa år.
– Vi skickar nog in en ansökan i alla fall så får vi se. Nu känner de ju igen oss, påpekar Pyttan Spetz.