Kolla trycket så kör du säkrare och billigare
Nu börjar det bli dags att sätta på sommardäcken igen. Att förvara däcken på rätt sätt förlänger däckens livslängd, men allra viktigast är att kolla luftrycket.- Om man bara kör med lite för dåligt tryck ökar slitage på däcket med 30 procent. Det är både oekonomiskt och trafikfarligt, säger Cal Stenson på Michelin.
Dags att byta! Många väntar extra länge med att byta däck i vår på grund av den osäkra väderleken. Foto: Scanpix
Foto:
Det gör inget, menar Motormännens tekniska expert Terje Eklund.
- Nej, man ska inte ha för bråttom. Det är bättre att ha kvar vinterdäcken när den sista snön kommer. Vi brukar alltid få något oväder sent på våren. Att köra med dubbar några veckor extra sliter inte mycket på däcken, säger han.
Flera nordiska undersökningar, bland annat från VTI, visar också att den sista halkan på våren är mycket farlig.
Men när det till slut ändå ska skiftas däck finns det några saker att tänka på.
Även om risken för halka är betydligt mindre på sommaren, spelar fortfarande mönsterdjupet stor roll vid regn. När sommardäcken bara har 3 mm mönsterdjup kvar ökar bromssträckan i vått väglag dramatiskt. Lagkravet är 1,6 mm mönsterdjup under sommaren, men bromssträckan nästan dubbleras jämfört med 5 mm mönsterdjup.
- Jag tycker inte att man ska använda däck med mindre mönsterdjup än 5 mm, säger Terje Eklund.
Om däcken är olika slitna ska de mest slitna sitta fram och de bästa monteras bak. Det minskar risken för sladd när det är vått på vägen.
Men det finns ytterligare en sak att tänka på. Lufttrycket.
- Många tänker inte på att kolla det. Man räknar med att bilen bara ska rulla och att verkstaden ska sköta allt fixande. Men det gäller inte däcken, säger Carl Stenson på Michelin.
- Vilket lufttryck man har i däcken avgör hur länge de håller. Har man 1 bar för lågt tryck ökar slitaget på däcket med 30 procent. För dåligt lufttryck är den enskilda sak som sliter mest på däck.
Det räcker alltså med lite för lite luft för att däcket ska slitas i förtid. För lite luft i däcken ger också högre bensinförbrukning. Man räknar med att 1 bar för lite tryck motsvarar tre procents ökad bensinförbrukning.
Dessutom påverkar det säkerheten.
- Man får längre bromssträcka och sämre kurvtagning, säger Cal Stenson.
Trots att en modern bil innehåller mer säkerhet än någonsin, är det fortfarande däcken som är en av de viktigaste säkerhetsdetaljerna, eftersom de ju är den enda del av bilen som är i kontakt med vägbanan.
För lågt lufttryck kan göra bilen svårare att styra vid häftiga undanmanövrar. För dåligt mönstrade däck ökar risken för sladd och vattenplaning.
För två år sedan gjorde Michelin en undersökning på bensinmackar och stora parkeringsplatser. Man informerade om vikten av rätt lufttryck och testade bilisternas däck. Ungefär 23 procent av alla svenska bilar körde med minst 0,5 bar för lite lufttryck då.
- Vi ska göra en ny kampanj i sommar, men det finns inget skäl att tro att läget förbättrats. Det är så klart inte bra, men ändå ligger vi svenskar bra till jämfört med övriga Europa. Här kollar vi oftast lufttrycket när vi byter mellan vinter- och sommardäck, men i många europeiska länder gör man inte ens den kollen, säger Carl Stenson.
I Danmark körde hälften med för lågt lufttryck. Värst var Polen där sju av tio bilar hade farligt lågt lufttryck i däcken.
Skillnaden i pris mellan dyra och billiga däck är dock stor. Vilken sort ska man välja?
- Jag tycker att man ska undvika okända fabrikat som är väldigt billiga. Man får vad man betalar för och däck är för viktiga för att man ska chansa. Jag tycker att man i vart fall ska kosta på sig däck i mellanklassen, däck med varumärken man känner igen, säger Terje Eklund.
- Och sedan ska man bestämma sig för att kolla lufttrycket en gång i månaden. Ha hellre någon bar för mycket än för lite. Vilket tryck det ska vara i däcken står i instruktionsboken.
Dessutom ska man kontrollera bultarna på hjulen efter ungefär 20 mils körning.
- De kan lossna, även om man har skiftat däck på en verkstad. Känn efter så att de sitter ordentligt, men dra inte åt för hårt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!