Koldagen går spårlöst förbi i Västervik

I dag är det världskoldagen. Då uppmärksammas den dödliga sjukdomen kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, så att medvetenheten ska bli större och fler få tidigare diagnoser.
Men i Västervik händer ingenting.

Rökning dödar. De allra flesta som drabbas av den dödliga sjukdomen kol är rökare. Men det är aldrig för sent att sluta röka - vid ett rökstopp stoppas sjukdomsutvecklingen upp.Foto: Robert Ekegren/Scanpix

Rökning dödar. De allra flesta som drabbas av den dödliga sjukdomen kol är rökare. Men det är aldrig för sent att sluta röka - vid ett rökstopp stoppas sjukdomsutvecklingen upp.Foto: Robert Ekegren/Scanpix

Foto:

Västervik2005-11-16 00:25
- Den föreningen är vilande - det är synd att det är nedlagt, säger Inga Karlsson på Hjärt-lungsjukas förening i Oskarshamn.
Oskarshamn är den enda orten i länet där det anordnas aktiviteter på Koldagen, inte ens i Kalmar eller Hultsfred där det finns lokalföreningar.
- Det är synd för det är så viktigt.

I Oskarshamn går det att göra blodtryckstest (det är dock ingen del i att kunna ställa en koldiagnos), det kommer att finnas gott om information och föreläsningar hålls av lungläkaren Olof Torstensson bland andra.
Hjärt-lungsjukas förening i Oskarshamn försöker även resten av året att öka medvetenheten om kol.
- Vi informerar på våra föreningsmöten och vi försöker komma ut också, på Flanaden har vi haft öppet hus.
Koldagen har arrangerats sedan fyra-fem år och även om det är svårt både att få människor att sluta röka och att nå ungdomar har det haft viss effekt när det gäller det antal som söker vård för kol.
- Det är inte många, men det blir fler och fler för nu uppmärksammas det mer än förr, säger Inga Karlsson.
Kol
Kol står för kroniskt obstruktiv lungsjukdom och är en av våra dolda folksjukdomar. Kol är det som förr kallades för rökhosta och visar sig som hosta, andfåddhet och slem i luftvägarna. Det som uppfattas som förkylning eller dålig kondition kan alltså vara en dödlig sjukdom. Vid svår kol är luftvägarna blockerade och sjukdomen leder till lungemfysem som förstör de små lungblåsorna. I sin förlängning leder sjukdomen till döden.
Personer som lider av kol har sänkt fysisk kapacitet och löper därför större risk att drabbas av till exempel hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och benskörhet.
De allra flesta som får diagnosen kol är eller har varit rökare, varje år dör 3 000 personer i kol och av dem som börjar röka i dag kommer över hälften att drabbas.
I dag beräknas 700 000 personer i Sverige ha kol, men det är inte alla som vet om att de är sjuka. I den första fasen av sjukdomen kan den vara helt symptomfri och en del känner besvären tydligast vid ansträngning. För att sjukdomen ska upptäckas tidigare önskar Hjärt- och lungsjukas riksförbund att fler skulle göra spirometerundersökningar och det är för att öka medvetenheten om sjukdomen som de arrangerar Koldagen.

Diagnosen ställs genom ett spirometritest, det vill säga att patienten får andas i en spirometer som genast kan avgöra om det rör sig om kol. Prata med din läkare om du vill bli undersökt.
Det finns inget botemedel mot kol, men sjukdomsförloppet stannar upp vid rökstopp, vilket är det enda som visat sig kunna påverka sjukdomsförloppet. Patienten kan bland annat få luftrörsvidgande läkemedel för att underlätta andningen. Patienter som har kol i slutskedet behandlas med syrgas eftersom de ständigt har för låg syrenivå i blodet.
Källa: Hjärt- och lungsjukas riksförbund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om