Kökets framtid avgörs under våren

Investeringar på över 20 miljoner kommer att krävas för att införa ny modell.

Foto: ANDERS STEINER Om produktionsköket på Norraomårdet skulleläggas ner, skulle det få ersättas med ett 120 kvadratmeter stort mottagningskök på Västerviks sjukhus.

Foto: ANDERS STEINER Om produktionsköket på Norraomårdet skulleläggas ner, skulle det få ersättas med ett 120 kvadratmeter stort mottagningskök på Västerviks sjukhus.

Foto:

Västervik2005-01-21 00:25
Skulle den så kallade Skövdemodellen införas för sjukhusmaten i Kalmar län skulle det kräva investeringar på cirka 25,5 miljoner kronor.
Det framgår av den utredning som gjorts av konsultföretaget Storköksplanerarna. Pengarna skulle kunna tjänas in relativt snabbt. I driften räknar man med att kunna spara 20 miljoner kronor om året. Framförallt sjunker lönekostnaderna.
Det var i måndags som det blev känt att landstinget utreder att centralisera all matlagning till Kalmar. Inspirationen kommer från Skaraborgsområdet. Där försörjer Kärnsjukhuset i Skövde de två grannsjukhusen i Lidköping och Falköping med mat.

Direkt efter att maten ?värmebehandlats? placeras den i snabbkylningsenheter. Efter cirka 90 minuter flyttas maten till ett kyllager. I nerkylt skick körs maten de fem?sex milen till Lidköping och Falköping.
45 minuter före servering slås kylan ifrån och maten värms upp till ättemperatur.
Modellen ska innebära bra matkvalitet enligt landstinget.

Även om det framförallt är ekonomiska motiv som gjort att landstinget börjat titta på Skövdemodellen finns det andra fördelar enligt utredarna med att förvara maten kyld.
Sjukhusavdelningarna kan bättre själva styra när maten ska serveras. Det är lättare att anpassa sig efter individuella önskemål.
I och med att maten ska lagras i kyla kommer det inte att bli samma stress i köket. Man behöver inte passa tiderna för måltider på samma sätt.
Att samla all matlagning på ett och samma ställe innebär mindre spill av råvaror enligt utredarna.

Den nackdel som utredarna pekar ut är sårbarheten. Vad händer om den bil som ska användas för kyltransporterna strejkar eller väglaget är dåligt? Vad skulle hända om det enda centralkäket slos ut?
Utredarna tror att riskerna kan minskas genom framförhållning och planering.

Modellen kan inte utan vidare införas utan kommer att kräva investeringar. I Västervik skulle man tömma det nuvarande produktionsköket på Norraområdet. Istället skulle man få bygga en mottagningsenhet inne på sjukhuset. Sjukhusets kulvertar skulle användas för matdistributionen. Utöver att värma upp den kylda maten skulle mottagningsenheten även ordna måltidstillbehör.
Benoni Ingelsjö, t f chef för MA-enheten, betonar att konsultutredningen bara är ett arbetsmaterial.
? Vi arbetar med en parallell utredning. Det finns vissa saker när det gäller de lokala förhållandena som vi kommer att arbeta om.

För Västerviks del finns en viktig pusselbit som kommer att spela roll för vad man kommer att föreslå när utredningen är klar: Om man kan komma fram till ett samarbete med Västerviks kommun.
Det kan bli så att maten lagas lokalt även i framtiden men med ny huvudman. Det kan nämnas att i förebildsregionen Skaraborg tar ett sjukhus inte emot nerkyld mat från Skövde. I Mariestad levereras maten från kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om