Kokbok för GI-mat

Recept:
Skala tre stora morötter och skär i tre delar på längden och sedan i så tunna stavar som möjligt. Skala två apelsiner och skär klyftorna i mindre bitar. Lägg morotsstavarna och apelsinbitarna i en skål tillsammans med tre matskedar olivolja och en matsked mandarinbalsamico eller vitvinsvinäger. Salta, peppra och dekorera med några matskedar solrosfrön och någon färsk ört.

En sallad på morot och apelsin är god mat med lågt glykemiskt index.

En sallad på morot och apelsin är god mat med lågt glykemiskt index.

Foto:

Västervik2004-10-15 01:00
Mat med lågt glykemiskt index är hälsosamt. Det är mat som har långsamma kolhydrater och som ökar fettförbränningen. Detta har vi lärt oss på senare år. Äter vi mat med lågt glykemiskt index minskar sötsuget och vi får en jämnare blodsockernivå, och därmed känner vi oss piggare. Nu har Klara Desser skrivit en kokbok med recept på maträtter med lågt glykemiskt index, Klaras GI-mat, så att vi lättare kan tillämpa den så kallade GI-metoden. Matfotograf är hennes man fotografen Hans Desser. Här finns recept på alla sorters rätter, både enklare förrätter och hela festmiddagar och julmat men också efterrätter och frukost. Boken avslutas med GI-tabeller och tips på vad som är bra att ha hemma. Mat med lågt GI är till exempel bönor av olika slag, mjölk, citrusfrukter och många andra frukter och bär, kikärter, linser, pasta, och yougurt. Grovt bröd är mycket bättre än vitt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om