Kockelever tävlar på Öland

De är nervösa men tror ändå att de kommer att lyckas hålla tävlingsnerverna i schack. För på lördag är det en stor dag för Christoffer Jönsson, Maria Sjögren och Pontus Lundvall. Då ska de laga mat inför publik på Ölands Skördefest. Och förhoppningsvis ta hem segern i den prestigefyllda tävlingen Pumpan.

Kockämnen. Maria Sjögren, Christoffer Jönsson och Pontus Lundvall  förbereder sig för lördagens kocktävling Pumpan på Öland. Där är de ett av tre lag som gått till final med en trerättersmeny bestående av bland annat pumpa, flundra, lamm och choklad.                                                                                                        FOTO: MATILDA AHL

Kockämnen. Maria Sjögren, Christoffer Jönsson och Pontus Lundvall förbereder sig för lördagens kocktävling Pumpan på Öland. Där är de ett av tre lag som gått till final med en trerättersmeny bestående av bland annat pumpa, flundra, lamm och choklad. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-09-30 00:25
- Jag tror att vi kommer att vinna, jag känner det på mig, säger Pontus Lundvall optimistiskt när VT träffar honom och hans lagkamrater i restaurangskolans lokaler dagen innan de ska åka till Öland.

Den meny eleverna har tänkt vinna med går inte av för hackor. Till förrätt serveras en chili- och paprikasoppa med pestoöverbakad flundra och pumpastavar marinerade och rullade i sesamfrö. Varmrätten består av kokt lamm med rotfruktspytt och sötsur persiljesås. Desserten blir tre olika sorters chokladpannacotta med röda vinbär och apelsinfiléer.

Den senaste tiden har eleverna tillbringat många timmar i köket med att tillaga lördagens meny om och om igen. Lagt till lite här, ändrat lite där. Allt för att rätterna ska förfinas till perfektion och för att eleverna ska hinna laga dem på den föreskrivna tiden - tre timmar.
- Alla smaker måste verkligen sitta, säger Maria Sjögren.
Pumpan är en tävling som riktar sig till alla landets restaurangskolor. Eleverna tävlar i lag om tre och vissa råvaror måste finnas med i menyn. Pumpan är given, då den är skördefestens signum. Det är valfritt i vilken eller vilka av rätterna som pumpa ska ingå. Övriga ingredienser som måste vara med är flundra i förrätten, lamm i varmrätten och choklad i desserten. Dessutom bör eleverna använda sig av minst en lök- respektive potatissort i menyn.
- Tanken är att det ska vara svenska råvaror, berättar Maria Sjögren.
Västervikseleverna har ännu inte lagat menyn inför publik. Finalen nådde de genom att tillaga den i skolköket, skriva ner recepten och skicka in tillsammans med foton på rätterna. Av ett 50-tal inskickade bidrag blev deras uttaget till finalen där bara tre lag tävlar. De andra är från Skövde och Kalmar.

De tre eleverna läser alla en kurs som heter Tävlingsmatlagning och det här är den första stora tävlingen för alla. Men fler lär det bli, framför allt till våren då flera stora tävlingar anordnas. Alla tre tycker att tävlandet är det absolut roligaste.
- Det blir en utmaning, att bara stå och laga mat i ett kök är inte lika kul, säger Pontus Lundvall som gärna vill fortsätta synas med sin matlagning även efter skolan.
- Att bli tv-kock skulle vara kul, men det är ju inte så lätt. Så jag kommer nog att flytta till Stockholm, jobba några år och sedan får vi se om jag vill plugga vidare eller göra något annat.
Christoffer Jönsson planerar att söka till Grythyttans kockutbildning och Maria Sjögren är inställd på Umeå och Gastronomiprogrammet där.
- Jag vet ju att jag vill bli kock, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om