Kockarna tävlade med torsk, senap och jordgubbar

Jonas Thorsson, fjolårets vinnare förbereder årets tävlingsbidrag. Foto: ANDERS LILJEGREN

Jonas Thorsson, fjolårets vinnare förbereder årets tävlingsbidrag. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2004-04-26 01:00
I köket på restaurangskolan i Västervik rådde febril verksamhet på lördagförmiddagen. Då förbereddes de rätter som skulle serveras i årets kocktävling. Tävlingen ordnades av gymnasiets hotell- och restaurangprogram för andra året i rad.
Förutsättningarna var att komponera en huvudrätt där torsk och västervikssenap ska ingå och en efterrätt med jordgubbar. Rätterna skulle vara nyskapande.
- Tävlingen är vårt projektarbete under tredje året, berättar Johan Åkerström som är en av eleverna på restaurangprogrammet.
Fem kockar från krogarna i stan tävlade om förstapriset. Maten bedömdes både utifrån smak och utseende, men också kockens hygien i arbetet och tiden det tar. Klockan elva på förmiddagen började förberedelserna och efter två timmar skulle allt vara klart.
En av de tävlande var Jonas Thorsson, förra årets vinnare:
- Jag gör en torsktournedos med sparrispotatis och med rödvinssirap som sås, berättade han i köket före tävlingen när han stod och skalade potatisen.
I rätten ingår också bacon tillsammans med senap, i en ny variation. Hans efterrätt blev jordgubbar i en chokladhatt med vit chokladmousse serverat med en kompott på äpple och jordgubbar.
De tävlande var Henrik Sundberg, Thomas Algotsson, Jonas Thorsson, Mikael And och Carl Oskar Karlsson. Tävlingsledare var Hansi Schwarz och de tre domarna var Stefan Ericsson, Zlatan Golalic och Emil Stenwall.
I lördagens program som eleverna ordnat ingick också en tårtbakningstävling för femteklassare och en teckningstävling, lådbilsrally och modevisning.
Tårtbakningstävlingen vanns av de två eleverna från Breviksskolan som bakat en tårta i form av Spårö båk. Tvåa blev eleverna från Marieborgsskolan och från Skogshagaskolan. Teckningstävlingen vanns av en elev från Lofta skola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om