Knutpunkten hjälper unga till arbete

För ungaArbetslösheten är stor bland kommunens unga. Att praktisera kan vara ett sätt för att få in en fot i arbetslivet och det kan vara en bra start på vägen till ett fast arbete. Från Knutpunkten i Västervik tar många steget vidare, från arbetslöshet och försörjningsstöd, till utbildning och arbete.

Elin Elssjö, Fredrik Lindström och Djeladin Djeladini är överens. Vägen till jobb går genom praktik.

Elin Elssjö, Fredrik Lindström och Djeladin Djeladini är överens. Vägen till jobb går genom praktik.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-02-10 00:00

VT har tidigare berättat om Knutpunkten, en plats och ett projekt där unga vuxna med svårigheter att finna en plats på arbetsmarknaden kan vända sig för att få hjälp med allting som rör deras arbetslöshet. Nu är det ett halvår sedan starten och nu har VT hälsat på igen.

Vi sätter oss i köket och pratar med Fredrik Lindström 23 år, Elin Elssjö 20 år och Djeladin Djeladini 21 år. Alla tre är unga, utan arbete och synnerligen sugna på att jobba. Det är ett arbete som är i fokus men först måste man som bekant få in en fot, något som kan vara svårt utan rätt kontakter.

Elin och Fredrik har kommit till Knutpunkten varje dag sedan i måndags, knappt fyra dagar, och Djeladin har varit på plats i nästan två veckor.

För första gången på länge känner de att de blir sedda som individer istället för som siffror i ett statistiskt underlag. Det menar de allihop.

- Personalen är trevlig och det fungerar fint, nickar Djeladin och de övriga instämmer.

- Det känns som de anpassar sig efter varje person här, de utgår från oss. Det är nog det som är att bli sedd, säger Elin. Det är lätt att självförtroende helt sviker efter ett tag annars.

Fredrik berättar vidare om Knutpunktens betydelse.

- Det finns ett ställe att gå till. När man är arbetslös så finns det en ständig oro i kroppen, i alla fall för mig. Att komma hit ger vardagen lite mer mening. Det är påfrestande för psyket att gå hemma och inte göra någonting. Det har blivit en "push" för mig.

De har alla olika bakgrunder och olika erfarenheter, det gemensamma är svårigheterna att få komma in på arbetsmarknaden. En svårighet som de tror kan överbryggas genom praktik.

- Det är inte bara bra för oss, det borde vara bra för företag att få "skola in" ung arbetskraft som är motiverad och vill arbeta. Många tror nog att unga i dag är lata, och sådana finns nog, men majoriteten vill ha ett arbete att gå till, säger Elin.

Fredrik tycker att många måste våga "prova en praktikant".

- Jag tror att företagen är lite rädda för att det ska bli mycket extraarbete och för att misslyckas. Men det handlar ofta om tre månader och fungerar inte samarbetet får det väl avbrytas. De har inte så mycket att förlora, men vi har allt att vinna på att de försöker.

Djeladin har genom arbetsförmedlingen skaffat sig truckkort och vill arbeta på lager eller i affär, det är inte så viktigt var eller med vad egentligen men han trivs i Västervik och vill bo kvar.

Samma gäller Fredrik, han trivs men ser snart ingen annan utväg än att flytta, något han egentligen inte vill.

Elin kan tänka sig att dra till Göteborg eller Norge, många vänner bor där redan. Bara det finns praktik, jobb och en framtid så finns viljan.

Har vi glömt nått tycker ni? Det är sista frågan innan det är dags att avsluta.
- Skriv gärna att jag har körkort! Fredrik skrattar och Djeladin hänger på.

- Ja just det, det har jag också!

Knutpunkten sen starten

76 unga har än så länge passerat genom Knutpunkten.

2/3 är män och 1/3 är kvinnor.

De flesta är mellan 19 och 23 år gamla.

50 personer har gått vidare. Hälften till arbete och andra hälften till studier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om