Knarkhärvan unik för frivården
"Aldrig tidigare har så många gymnasieungdomar dömts samtidigt".
Vi har aldrig tidigare råkat ut för att så många ungdomar från Västerviks gymnasium har varit inblandande i en härva och dömts samtidigt, säger Åsa Carlsson som är kriminalvårdsinspektör och platschef på frivården i Västervik.
Handläggarna på frivården är just nu i full gång med att planera hur de ska gå tillväga med de ungdomar som varit inblandade i ecstasyhärvan i Västervik.
Fem av ungdomarna har hittills dömts till samhällstjänst eller skyddstillsyn. De kommer på ett eller annat sätt att ha kontakt med frivården en tid framöver.
Det här är även speciellt eftersom vissa av de unga stängts av från skolan, säger Åsa Carlsson.
Hon vill dock inte värdera barn- och utbildningsnämndens disciplinstraff, om att avvisa ungdomarna från gymnasiet. Hon avstår också från att kommentera hur frivården resonerar kring det unika fallet.
Vi måste jobba tillsammans med socialtjänst och skola för att de dömda ska kunna slutföra sin skolgång på bästa sätt, säger hon.
Blir det inte svårare för ungdomarna att komma tillbaka till skolan, sedan de stängts av?
Det tror jag inte. Enligt gymnasiechefen ska en individuell åtgärdsplan tas fram. Jag kan inte svara på hur det ska gå till.
Domarna har just kommit in till frivården. Åsa Carlsson vill därför inte gå in på de enskilda domarna, men berättar om hur det går till generellt när någon döms till skyddstillsyn. Tre personer har dömts till skyddstillsyn,varav en i kombination med samhällstjänst.
Vi träffar dem och gör upp en plan om vad som ska gälla det kommande året.
I det här fallet är det extra viktigt att planera hur den dömda ska kunna komma tillbaka till skolan.
Vi ser också till att de får en övervakare.
Övervakaren är en "vanlig" medborgare som erbjudit sig att jobba med den dömda, minst en gång i veckan.
Två av de unga som fällts för narkotikabrott är dömda till villkorlig dom och samhällstjänst. De har av tingsrätten bedömts ha goda chanser till återanpassning och slipper därför kontinuerlig övervakning. De behöver inte ha samma kontakt med frivården.
Men vi kontrollerar att de är på plats vid varje arbetspass, säger Åsa Carlsson.
Samhällstjänst innebär att de jobbar för kommunen, staten eller hos en ideell förening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!