Knarkhandeln i Västervik styrs av pyramidliknande gäng

Droganvändandet kryper allt längre ner i åldrarna. Lisa Koblanck, chef för polisens fokusgrupp, menar att ungdomar så unga som 12 år testat narkotika. "Det finns en hel del narkotika i Västervik".

"Testandet som vi vet nu är bland ungdomar födda 2006 och 2007, alltså i årskurs sex och sju", säger Lisa Koblanck samtidigt som hon går igenom veckans beslag – som man tror är cannabis, amfetamin samt ecstasy.

"Testandet som vi vet nu är bland ungdomar födda 2006 och 2007, alltså i årskurs sex och sju", säger Lisa Koblanck samtidigt som hon går igenom veckans beslag – som man tror är cannabis, amfetamin samt ecstasy.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2020-07-03 06:00

Unga & knark 

"För andra dagen i rad har vi ertappat en ungdom under 18 år med portionsförpackad narkotika i sin ägo. Tillgången på marijuana verkar hög och vi vill särskilt be alla föräldrar att vara extra vaksamma". Det skrev polisen i Västervik på sin Instagram-sida i april efter en insats.

Redan dagen efter läggs ytterligare ett inlägg ut. På bilden syns en stor mängd cannabis. "För tredje gången denna veckan så har vi tagit portionsförpackad marijuana och hasch i beslag. I dag ertappades en ung man med marijuana i centrala Västervik. Vid efterföljande husrannsakan anträffas cirka ett halvt kilo portionsförpackad marijuana samt hasch i bostaden", skriver polisen.

Lisa Koblanck är chef för den nytillsatta fokusgruppen som enbart arbetar mot narkotika och trafikbrott. Gruppen jobbar främst efter tips, underrättelser och IT-spaning – och man har under året stått för en rad lyckade beslag – vissa i 250 000-kronorsklassen. 

Finns det mycket narkotika i Västervik?

– Ja, det finns en hel del. Det har varierat lite under åren vad som varit inne, men just nu är det hasch, kokain, tramadol men även amfetamin, svarar Lisa Koblanck.

– Kokain är något som vi har plockat senaste ett och ett halvt året, och det är inte bara ungdomar. När vi ställer frågan varför de knarkar får vi till svar: "Jag knarkar inte, kokain är inte att knarka, det är bara att festa". Hur man ser på substansen kokain har förändrats, helt plötsligt är det inte en drog utan något man tar för att kunna festa.

Mellan 2006 och 2015 ökade andelen unga som vårdades på sjukhus för drogrelaterade diagnoser med 100 procent, enligt en kartläggning från SVT. En studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visade att allt fler unga började bruka cannabis under 2018.  

Hur långt ner i åldrarna sträcker sig narkotikaanvändandet i Västervik?

– Testandet som vi vet nu är bland ungdomar födda 2006 och 2007, alltså i årskurs sex och sju. Där testar man också läkemedel och varandras ADHD- och depressionsmediciner. Så jag skulle säga att man testar på hasch och varandra receptbelagda mediciner, som är utskrivet för en viss person och som absolut inte ska tillhandhållas av andra.

Hur länge har den här utvecklingen bland våra unga pågått?

– Det känns lite som att det exploderade i samband med vår omorganisation 2015, där vi släppte lite på vissa områden. Och det tar långt tid att hämta tillbaka. Sedan tror jag också att det i finns en allmän tro i samhället på att narkotika inte är så farligt och att det bara är något som staten hittat på. 

Enligt CAN har narkotikan blivit alltmer tillgänglig över hela Sverige. Tidigare var försäljningen till stor del förlagd i storstadsregionerna, men i dag finns både kokain och cannabis att tillgå i de flesta av länen, vilket inte var fallet för 20 år sedan. 

Så kallade internetdroger har också gjort utbudet mer tillgängligt. Det går i dag att beställa hem narkotika lika lätt som vilka andra varor som helst med. Nyligen väcktes åtal mot fem personer i en av de största knarkhärvorna i Sverige någonsin. Den huvudmisstänkte, en 26-årig man från Lund, misstänks ha administrerat en marknadsplats för illegala droger på Darknet, en krypterad del av internet. Enligt åklagaren har sajten under de senaste fem åren omsatt 49 319 Bitcoin – vilket motsvarar 377 miljoner kronor. Polisen misstänker att 17 000 svenskar handlat narkotika – bara på den hemsidan.

– Det går i väldigt fort i dagens digitala samhälle. Man får nyheter på ett annat sätt, det är lättare att komma i kontakt med en säljare. Förr var man tvungen att fråga sig fram, hitta rätt gatuhörn och personen som skulle sälja. Man var tvungen att lämna pengar och överlåta narkotikan. I dag kan man betala med både Swish och Bitcoin. Det ställer större krav på oss, och där kan jag säga att vi inte riktigt är med. Vi har inte riktigt resursen och verktygen för den digitala världen.

Har samhället inte riktigt hängt med i den här utvecklingen, har vi vaknat för sent?

– Det tror jag, hos oss har man nog varit medveten om det men inte riktigt haft resursen att kunna jobba med det. Lite oturligt med tanke på att vi samtidigt jobbar med en omorganisation och blir lite introverta. 

En vanlig lördagskväll på en nattklubb i Västervik, finns det droger i omlopp eller narkotikapåverkade ungdomar varje gång?

– Det gör det. Och då menar jag inte alkohol, utan narkotikapåverkade. 

Polisen har nyligen tillsatt en fokusgrupp med inriktning på just narkotika och trafikbrott. Gruppen jobbar främst efter tips, underrättelser och IT-spaning. Man har under året stått för en rad lyckade beslag – vissa i 250 000-kronorsklassen. 

Hur styrs narkotikaförsäljningen ut i Västervik? Finns det en hierarki?

– Det finns en hierarki. Det finns ett antal pyramider om man kan säga så och de här gängen är inte alltid kompisar med varandra. Ibland är de införstådda med att vissa håller sig på en plats med vissa saker och andra på en annan plats, man positionerar sig alltså mot varandra. 

– Pyramiderna innehåller några som styr, några som sitter på ett våldskapital, några som säljer och så brukarna längst ner. Blir man av med det man ska sälja eller inte betalar så kommer gängen med lite muskler och skrämmer upp lite, kanske genom att slänga ner en i bagageluckan och misshandla ute skogen.

Hur aktivt jobbar ni med att nå toppen av pyramiderna?

– Lokalt har vi inte riktigt resurserna att jobba där, men polisen jobbar mot topparna.

Men topparna finns i Västervik?

– Ja, det finns toppar här. Men de kan ju vara en del av en större organisation, men i Västervik finns några toppar. Några känner vi till, sedan finns det säkert en del vi inte känner till. Men jag tror att vi har en ganska bra överblick.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!