– Tyvärr vänder sig människor ofta till oss när det redan har gått för långt, jag önskar att många fler skulle höra av sig redan när ekonomin börjar svaja, för då är det oftast lättare att reda upp det, säger Öberg.
Under 2019 hörde 114 personer av sig till budget- och skuldrådgivningen, och under 2020 var siffran 104 personer. Det är knappt 8,6 procent av alla 1 207 Västerviksbor som är skuldsatta.
– Det var lite färre ärenden 2020, så jag har ju inte riktigt märkt av någon pandemieffekt. Men det kanske kommer framöver, med pandemins konsekvenser.
Som budget- och skuldrågivare har Öberg tystnadsplikt och hjälper människor som hamnat i en ekonomiskt ohållbar situation.
– Ibland kan jag reagera på att man exempelvis har flera abonnemang på streamingtjänster... Man behöver fundera själv på vad man behöver och kan avvara. Matkostnad är en annan sak som kan göra stor skillnad, om man är van att äta ute.
– I grund och botten handlar det om att leva mer sparsamt, och även om det kan kännas tråkigt är det kanske den vägen man behöver välja ett tag tills man ser en förändring, säger hon.
Ofta handlar hennes jobb om att hjälpa människor till livsstilsförändringar. Hon rekommenderar framförallt att man inte tar nya lån för att lösa de gamla, och att alltid ha en buffert.
– Även om man har en liten buffert kan det vara skönt att veta att man har några hundralappar om man behöver gå till läkaren, till exempel.
Det finns ingen specifik typ av person som söker hjälp.
– Personerna som kommer hit är väldigt blandade, åldersspannet är mest mellan 30 till 60 år. Det kan vara människor som har sjukersättning, men också personer som har en bra inkomst där lån och krediter dragit iväg och blivit ohanterbara, berättar hon.
Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, berättar att människor fortfarande har skulder sedan 90-talskrisen.
– Absolut, även om de blir färre och färre, säger han.
Skuldsättningen ökade i nästan alla åldersgrupper under 2020, även hos äldre. 2019 hade 167 stycken 65-plussare en totalskuld på 52,7 miljoner kronor, som under 2020 steg till 177 personer med totalt 57,6 miljoner kronor i skuld. Av dessa är 135 män, som har skulder på totalt 49,8 miljoner.
– Varför det ser ut så har jag inget bra svar på, men Västervik avviker. Det finns en liten obalans generellt, men i Västervik är det en stor avvikelse.