Eftersom tågvärden inte får ta betalt när bussen går, har den nya rutinen lett till kraftiga förseningar på vissa turer.
Thomas Olsson säger till VT att han inte har något emot principen att man ska betala för sig på ersättningsbussarna, men han tycker att det är konstigt att man först ska betala, sedan bli försenad och så slutligen kräva tillbaka pengar för denna försening. Bara den senaste veckan har han vid två tillfällen blivit så försenad att han har ansökt om ersättning för detta.
När ersättningsbussarna inte kostade något, säger han att han var snäll och brydde han sig inte om att ansöka om pengar tillbaka, men han tycker att det är skillnad sedan KLT började ta betalt.
– Köper man en tjänst, ska man ju få den levererad.
Sedan tycker han att det är orättvist att det bara är i Kalmar län som det kostar något. Inte i Östergötland.
Han vill också att man även fortsättningsvis ska kunna fylla på sitt kort på bussen, även om det tar lite tid, då automat för detta kan ligga en bra bit bort.
– I Överum ligger biljettautomaten uppe vid Konsum.
Lars Lindahl är biträdande förvaltningschef på KLT. Han ser det inte som ett alternativ att göra som i Östergötland och köra gratis ersättningstrafik.
– Vi måste säkra våra intäkter, inte tappa dem. Använder man våra tjänster, så får man betala för dem.
Han beklagar förseningarna. Han säger även att han är medveten om att det på vissa turer kan betyda att resenären sedan ändå får tillbaka pengarna, om bussen blir försenad, men så får det vara under en övergångsperiod, innan tågen rullar som de ska. För det är det sistnämnda som är prioritet ett just nu.
Lars Lindahl säger att man får fortfarande fylla på sitt kort på bussen, men då får man räkna med att förseningen kan bli ännu större.