– Genom åren har det varit kvalitetsbrister, det har väl inte undgått någon. Det försöker vi åtgärda nu genom att göra kvalitetsförbättringar på samtliga tåg, berättar Karl-Johan Bodell, som är trafikdirektör på Kalmar Länstrafik.
Totalt är det sex tåg som genomgår kvalitetsförbättringar i Danmark. Fyra är klara, det femte är där nu och det sista ska förbättras om några veckor.
– När vi får tillbaka det sjätte tåget och har samtliga tåg tillgängliga, då ska trafiken fungera till hundra procent. Det kommer ske ungefär till årsskiftet.
Utöver kvalitetsförbättringar har Kalmar Länstrafik flera olika åtgärder för att lösa problemen med inställda avgångar. Karl-Johan Bodell berättar att man kommer gå över och jobba tvåskift i verkstaden, för att täcka större delen av dygnen.
När tågen går sönder kan det ta upp till åtta månader i väntan på reservdelar. I handlingsplanen ser de över materialflöden – vilka typer av reservdelar som måste finnas i lager.
– Det blir förödande när ett fordon blir stående i väntan på reservdelar.
För ett halvår sedan startade KLT en verkstad i Kalmar där de räknade med att allt skulle fungera från början. Så var inte fallet.
– Vi hade inte räknat med en inlärningsperiod på åtta till tio månader. Nu är vi i slutet av inlärningen och räknar med att allt ska fungera i slutet av september, början av oktober.
Karl-Johan Bodell berättar även att det är ovanligt med tre olika fordonstyper på en verkstad.
– Vi kommer fortsätta med att utbilda personal, fordonen skiljer varandra och det krävs olika kunskaper för respektive tåg.
Enligt de senaste siffrorna från Kalmar Länstrafik är det 1200 inställda avgångar som ersatts av buss under 2017.