Sandberg uppgiven – söker ny hyresgäst till resecentrum

Inga toaletter. Skadegörelse i väntsalen. Ingen biljettförsäljning. Sandbergs fastigheter söker efter en långsiktig hyresgäst till det gamla stationshuset efter att utbudet steg för steg har minskat.

Stationshuset i Västervik väntar på en ny hyresgäst.

Stationshuset i Västervik väntar på en ny hyresgäst.

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-08-16 16:00

– Tittar du på huset så har de plockat ned skyltarna, vi har inget resecentrum längre, säger Johan Sandberg, fastighetsägaren som söker en ny hyresgäst efter att KLT sagt upp sina lokaler i det gamla stationshuset från 1879.

Hans dröm är att Region Kalmar istället för att avveckla, skulle våga satsa på Västervik. Han fantiserar om en elektrifierad järnväg och att fastigheten skulle bli ett stationshus igen men tror inte att det kommer att hända.

Lokalen som blivit ledig är den 137 kvadratmeter stora salen där KLT:s biljettförsäljning tidigare ägt rum. Den stängdes den 1 juli 2023. Idag köpes biljetter oftare och oftare i KLT:s app så behovet för lokalen har minskat. 

– Det finns en liten chans att KLT klamrar sig fast vid lokalen för att deras chaufförer ska ha sitt pausrum. Men jag har svårt att tro att de vill hyra 137 kvadratmeter bara för det, säger Johan.

undefined
I framtiden kan även väntsalen bli ledig för uthyrning.

Väntsalen som hyrs av staten blir kvar i ett år, kontraktet gäller till nästa årsskifte, men Johan tror inte att avtalet kommer att förnyas. Anledningen är att ingen personal arbetar i lokalerna, och därmed finns ingen bevakning. Väntsalen har därför blivit utsatt för omfattande skadegörelser.

– Mycket glaskross och klotter. Nu har vi stängt ned toaletterna. Det känns jättesorgligt, vad är det som händer? 

Vi ringer upp Jernhusen, som genom dotterbolaget Svenska Reseterminaler ansvarar för väntsalen. Där intygar Marina Berggren att det fortfarande finns ett avtal om väntsalen.

Däremot kommer inte toaletterna att öppna igen, som det ser ut nu.

– Det finns inget baskrav på att det ska vara toaletter på en station. Men om man ska ha toaletter, ska de vara fullt tillgängliga för alla, och det lever de inte upp till. Det är därför de är stängda, säger hon.

Vi har också varit i kontakt med KLT för att höra deras syn på resecentrums framtid, både gällande deras behov av pausrum för chaufförerna och hur de ser på toalettfrågan. De ville dock återkomma senare. 

Johan Sandberg tror inte att regionens nedskärningar beror på skadegörelse eller digital biljettförsäljning. Inte heller att färre reser till Västervik.

– Jag tror att Västervik är på gång, säger han energiskt.

Han har en annan teori.

– Det är bara att lyssna på Hjalmarsson. Han säger att vi missgynnas av Region Kalmar, vi borde tillhöra Linköping istället.

När han publicerade annonsen på torsdagsmorgonen var det med ett tungt hjärta. Men nu blickar han framåt. Redan på eftermiddagen har fastigheten fått intressenter.

Johan säger att lokalen sannolikt blir ett kontor. Kafé eller restaurang kommer också på tal. Han tror att Turistbyrån hade passat fint i stationshuset, som ju är det första besökare ser när de anländer till staden. 

undefined
Västerviksskylten möter besökare när de träder av perrongen.

Byggnaden är klassad som byggnadsminne och Johan oroar sig för vad som kommer att hända med Västerviksskylten och klockorna som smyckar byggnaden.

– Egentligen borde kommunen vilja äga och vårda huset, säger han.

I samband med att den nya hyresgästen flyttar in kommer huset att renoveras, inte ändras.

– Vi kommer behålla det vackert och det ska fortsätta se ut som det gör, säger han.

På husets övriga två våningar finns fyra lägenheter.                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!