Kletiga fingrar och matlagning

Matlagningsverkstad på Lysingsbadet blev en verklig hit.

Västervik2004-07-19 01:00
Inne i Danslogen på Lysingsbadet står ett långbord dukat. Olivia Wendel har satt servetter i alla glasen, tallrikarna har mönster med ballonger och bordsdekorationerna är hämtade mellan träden utanför.
Det är matlagningsverkstad för sommarlovslediga barn. Det är första gången som Teaterskeppets sommarverkstad har matlagning på schemat och tretton barn har slutit upp.
- Vi tänkte testa om det blev populärt och det blev fullsatt med en gång, säger Bisse "Bus", också känd som Beatrice Jansson Johanson.
Hon står vid grillen och kämpar tillsammans med barnen med att få till en fin glödbädd. Den omisskännliga lukten av tändvätska har letat sig in i Danslogen där bland andra systrarna Matilda Wiström Dahl och Sara Dahlqvist Sundgren snittar och packar in bakpotatisar i aluminiumfolie.
- Aj! hörs det från flickorna som står med stora köksknivar i högsta hugg.
- Skar du dig? undrar Malla "Prick" (som egentligen heter Malla Odebrandt).
Men det är ingen fara, det är bara de förbakade potatisarna som är varma och bränns.
Det är roligt med matlagning. Överallt där någon ny uppgift dyker upp flockas alla flickor och pojkar och vill vara med. Varenda grej, från att täcka bord med plast till att tvätta potatis och duka är eftertraktad, men det inns att göra så att det räcker till alla.
På menyn står pinnbröd, som är något nytt för de flesta, hamburgare med bakad potatis och så grillade bananer med choklad - också en matnyhet - till efterrätt. Alltihop gjort från grunden.
Så börjar det äntligen hända något ute i grillen. Kolen flammar till och det blir hett om kinderna för Bisse och Ida Wendel.
- Jag ska tvinga pappa så att jag får tända, säger Ida.

På frågan om det inte bor en liten pyroman i henne svarar hon bara med ett hemlighetsfullt leende.
- In med er och gör i ording era påsar, säger Bisse och sjasar iväg alla grillglada barn.
Påsarna visar sig innehålla förrätten, det vill säga pinnbörden. Det ska vara mjöl, salt och lite olja i påsen. Det är ett smart trix för den som är ute och vandrar. När man kommer till en sjö är det bara att ta lite vatten från sjön och knåda ihop en deg i påsen.
Barnen står i en klunga kring Malla och kramar på sina påsar.
- Det får inte vara för torrt och inte för blött, säger Malla.
- Om vi tänker på deg - har ni bakat bullar?
- Jaa! Just det!
Ida Wendel rusar iväg för att hämta mer mjöl för här har det gått upp et ljus.

När degen är klar ska den rulas till korvar som ska träs på pinnar. En del degklumpar är ganska kletiga och det blir långa degtrådar mellan fingrarna.
Men snart har alla fina pinnbröd att grilla över glöden.
- Ska man grilla den? Så att det blir som en korv?
- Ja, det blir som ett bröd. Hitta en varm plats och håll den där.

FAKTA Pinnbröd
11/2 dl vetemjöl
lite salt
salt olja
vatten
Blanda vetemjöl, salt och olja i en påse. Påsen kan du ha med dig på utflykt. Väl på utflykten blandar du vatten i påsen och klämmer ihop allting så att det blir samma konsistens som en bulldeg.

När degen är klar rullar du den till en korv eller en lång orm. Trä korven på eller snurra ormen kring en pinne. Grilla. Vips har du ett enkelt och gott bröd. Alldeles varmt och nybakat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om