Granit ska förbättra för klättrare i Västervik, skapa arbetstillfällen och göra Västervik till den naturliga klätterdestinationen i Sverige. Till sin hjälp har projektet fått drygt 1,7 miljoner kronor av Kustlandet Leader (se faktaruta), pengar som bland annat ska användas till fem studieresor. Tidigare har man besökt Chamonix i Frankrike, i helgen var projektgruppen i Sheffield, England.
- Det här är det första klätterprojektet i hela Sverige och det finns ingenting att se här, så därför måste vi ut i Europa, säger Jim Wasmuth, som arbetar heltid med projektet.
Övriga deltagare på resan, som Granitprojektet betalade för, var Stina Porsgaard, turistchef på kommunen, Annika Källmark, Lysingsbadet, Fredrik Österberg, Äventyrsguiden, och Peter Göransson, Tofvehult.
- Vi har bland annat varit på outdoormässa men också sett en världscuptävling, säger Wasmuth som var i Sheffield mellan torsdagen och måndagen.
På vilket sätt ska det bidra till att utveckla klättringen i Västervik?
- Vi samlar in erfarenheter och tar intryck från hur andra jobbar. Detta för att vi ska kunna anordna egna evenemang. Det här är också ett sätt att knyta kontakter med de bästa klättrarna i världen, så att de kommer till oss och klättrar.
Stina Porsgaard tyckte även hon att resan var bra.
- Absolut, det är många tankar som sätter fart och många diskussioner som kommer upp när man reser så här.
Är det realistiskt att tro att de här 1,7 miljoner kronorna kommer att komma tillbaka i form av arbetstillfällen och turism?
- Ja, på lång sikt. Absolut, menar Porsgaard och tillägger att kommunen framför allt bidrar med tid till projektet.
- Jag tror faktiskt inte att vi bidrar med någonting ekonomiskt till det här.
För Jim Wasmuth var resan nyttig inför höstens Junior-SM i bouldering och sensommarens "boulder meet" på Lysingsbadet.
- Vi har flera resor på gång också. Nästa gång blir det Albarracin i Spanien, berättar han på telefon från Sheffield.