Klassiska bakverk

Västervik2004-07-09 01:00
Så här i utefikornas tid finns det ingenting som behövs mer än en riktig njutbok om småkakor och andra bakverk. Monika Ahlberg (Rosendahls trädgårdscafé) förser oss återigen med läckerheter både för öga och gom. Den här gången presenterar hon Bergs konditori på Marstrand (härligt västkustskt saltstänkt) med text, bild och recept. Lena Granefelt står för vackra fotografier och Nikko Amandonico står för den eminenta formgivningen.
Hela boken är en kärleksförklaring till det anrika Bergs konditori och människorna där. Dessutom blir det en dos Göteborgshumor för dem som gillar riktigt dåliga skämt.
För en konditorinostalgiker är det här en riktig guldgruva, dessutom får vi del av goda recept. Vem kan egentligen leva utan makalösa (små mördegskakor med russin)? Inte jag!
Viktigaste lärdomen är ändå att det viktigaste med kakor är att de är bakade på smör och med ett stort mått kärlek.
Makalösa russinkakor

cirka 40 stycken

200 g rumsvarmt smör (eller kylskåpskallt om du använder matberedare)
1 3/4 dl strösocker
knappt 4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl russin

Rör smör och socker mjukt och smidigt. Blanda mjöl, bakpulver och russin och tillsätt det. Blanda till en deg.
(Om man gör degen i matberedare ska man blanda alla ingredienser utom russinen. De arbetas in på bakbordet.)
Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i cirka 13 bitar. Rulla små bollar och tryck till dem lätt.
Lägg bollarna glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader 8-10 minuter.

NY BOK
Monika Ahlberg
Bergs konditori på Marstrand
Prisma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om